Súlycsökkentő gyógyszerek és a látásvesztés kockázata

Egy friss tanulmány szerint a Novo Nordisk Wegovy nevű súlycsökkentő gyógyszere, valamint a hasonló hatóanyagot tartalmazó Ozempic és Rybelsus készítmények használata növelheti egy bizonyos szembetegség, a nem artériás elülső ischaemiás optikai neuropátia (NAION) kockázatát.

A Reuters által ismertetett szerdai tanulmány adatai szerint a 2-es típusú cukorbetegségre szánt szemaglutidot tartalmazó gyógyszerek, mint amilyen a Wegovy is, 8,9%-os arányban okozhatnak NAION-t cukorbetegségben szenvedők körében, szemben a nem GLP-1-es diabéteszgyógyszereket használók 1,8%-os arányával. A túlsúlyos vagy elhízott személyek esetében, akik szintén szemaglutidot fogyasztottak, 6,7%-os volt az előfordulási arány, míg más típusú súlycsökkentő szereket szedőknél csak 0,8%.

A vizsgálat során összesen 710 cukorbeteg és 979 túlsúlycsökkentő gyógyszert szedő felnőttet figyeltek meg három évig. A NAION egy olyan állapot, amelyben a látóideg elégtelen vérellátása miatt hirtelen, fájdalommentes látásvesztés következik be az egyik szemen. A kutatás során figyelembe vették más kockázati tényezőket is, mint például a magas vérnyomás és az obstruktív alvási apnoe, és megállapították, hogy a szemaglutid alkalmazása több mint négyszeresére növelte a NAION kockázatát cukorbetegeknél, és több mint hétszeresére az elhízott betegeknél.

A Novo Nordisk válaszul közleményben reagált a tanulmány eredményeire, hangsúlyozva, hogy az adatok nem elegendőek ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést állapítsanak meg a gyógyszer alkalmazása és a NAION között, és hogy az állapot nem szerepel mellékhatásként a szemaglutid forgalomba hozott formuláinál.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint az éves előfordulási gyakoriság általában alacsonyabb a fiatalabbaknál, azonban a kutatásban részt vevő betegek átlagéletkora viszonylag fiatal volt: az elhízott betegek átlagosan 46 évesek, a cukorbetegek pedig 57 évesek voltak. Graham McGeown, a Belfasti Queen's Egyetem professzora szerint a tanulmány jól kivitelezett, de nagyobb vizsgálatokra lenne szükség, különösen tekintettel arra, hogy egyre többen használják ezt a gyógyszert különböző problémák kezelésére.

Bár még nincs végleges bizonyíték arra, hogy a GLP-1 receptor agonisták közvetlenül okoznák a NAION-t, a lehetséges mellékhatások mérlegelése fontos része kell, hogy legyen minden orvosi döntésnek. A kutatás eredményeit publikáló tudósok jelenleg nem álltak rendelkezésre további kommentárokra.