Molnár Áron kritikája Vidnyánszky Attilával szemben

Szász Júlia és Molnár Áron is nyilvánosan reagáltak Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának kijelentéseire, melyek a színészek baleset utáni kártérítésével kapcsolatosak.

Szász Júlia Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét Vidnyánszky Attila legutóbbi interjújával kapcsolatban. Szász és Horváth Lajos Ottó tavaly ősszel szenvedtek súlyos sérüléseket, amikor előadás közben lezuhantak a díszletről. A Nemzeti Színház igazgatója az Origónak nyilatkozva azt állította, hogy a színészek november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak különböző jogcímeken, a táppénzen felül. Szász Júlia azonban ezt cáfolta, hangsúlyozva, hogy a kapott összeg nem éri el az ötmillió forintot, és hogy a kártérítés még folyamatban van.

Molnár Áron is megszólalt az ügyben a közösségi médiában. Kritikájában kiemelte, hogy Vidnyánszky hazudott azokról az emberekről, akik a társulatot erősítették és akiknek ő felelősséggel tartozik. Molnár szerint Vidnyánszky elárulta őket, és olyanokra hárítja a felelősséget, akik maradandó fizikai és mentális sérüléseket szenvedtek. Úgy véli, hogy a Nemzeti Színház társulatának, a kultúráért és innovációért felelős miniszternek, Hankó Balázsnak és a miniszterelnöknek egyhangúlag ki kellene mondaniuk, hogy Vidnyánszkynak távoznia kell.

Molnár Áron szerint Vidnyánszky pártpolitikai csatateret kreált a magyar kulturális életből, ahol a tehetség, a szorgalom és a kritikus gondolkodás helyett a pártpolitikai ideológiák, a hűség és a hallgatás dominál. Úgy látja, hogy ez nem lehet példa a következő generációnak, és felveti a kérdést, hogy Vidnyánszky hogyan nézhet a diákjai szemébe, miután a saját társulatának tagjait is cserbenhagyta. Végezetül Molnár Áron hangsúlyozza, hogy Vidnyánszkynak mennie kell.

A színésznőt támogató hangok között Lengyel Tamás is megszólalt, aki szintén a közösségi médiában biztosította Szász Júliát a támogatásáról. "Kedves Julia! Jól teszed, hogy szembeszállsz a hazugsággal és harcolsz az igazadért. Attól változnak a dolgok, ha az ember veszi a bátorságot és megszólal. Ez erőt ad majd azoknak is, akik most még félnek. Kitartást és erőt kívánok Neked. Bármiben a segítségedre lehetek, szólj!" – írta Lengyel Tamás a színésznő posztja alatt.

Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész a Partizánnak adott szerdai interjúban arról beszélt, hogy a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt, és a balesetet szenvedett két kollégája azóta sem kapott semmilyen anyagi kompenzációt. Lengyel Tamás és Molnár Áron korábban egyébként már egy rapdalban is kiosztotta a Nemzeti igazgatóját.