Nyoma sincs a beígért fővárosi traffipaxoknak egy évvel az Árpád hídi tragédia után

A Karácsony Gergely főpolgármester által egy éve előrebocsátott több mint negyven traffipax helyett egy sebességmérő működik Budapesten az Árpád hídon történt tragédia évfordulója után. Egy évvel ezelőtt Karácsony Gergely főpolgármester a közlekedésbiztonság javítása érdekében több mint negyven sebességmérő kamerát ígért, azonban a tervek szerint végül csak kéttucatnyi lesz telepítve, és jelenleg csupán egy darab működik élesben.

  1. július 1-én hajnalban egy szörnyű baleset történt az Árpád hídon, ahol egy autós halálra gázolt egy szabályosan közlekedő kerékpárost. A tragédiát két, egymással versenyző autó okozta, amelyek 150 km/h sebességgel hajtottak. A főpolgármester akkoriban rendszerszintű problémaként azonosította a helyzetet és sebességmérők telepítését sürgette, amelyek száma később 45-re módosult.

Karácsony Gergely egy évvel ezelőtt arról tájékoztatott, hogy a városban létezik az az infrastruktúra, amely lehetővé teszi a kamerák gyors beüzemelését. Azonban ez a folyamat még nem valósult meg, és a főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus szerint a kamerák 45 sávot fognak figyelni, nem pedig 45 kameráról van szó. A Váci úton működő egyetlen sebességmérő eszközön kívül a többi kamera csak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tesztelése után kezdheti meg a működését.

Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölt, elfogadhatatlannak tartja a helyzetet, és nem érti, hogy miért nem sikerült a városvezetésnek eredményt elérni ebben az ügyben. Ezzel szemben ellenzéki vezetésű kerületek, mint például a II. kerület, már sikeres próbaméréseket végeztek, és jelentős csökkenést értek el a sebességtúllépések számában.

A II. kerületben hatvan millió forintot fordítottak hét kamera vásárlására, és a mérések eredményeként az áthaladó autók 15 százalékáról 1 százalékra csökkent a sebességhatár túllépésének aránya. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a III. kerületben is elindul az állandó sebességmérés ezen a nyáron.