A szamárköhögés terjedése Magyarországon

Magyarországon egyre több az eset, ahol szamárköhögést diagnosztizálnak, ami különösen a gyerekek számára jelenthet veszélyt. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint a 25. héten 20 új beteget regisztráltak, így az év eleje óta már 96 megbetegedésről tudnak.

A legfrissebb adatok szerint a betegség Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében jelent meg. Rósa Ágnes, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke szerint már tavaly év végén érkeztek jelzések a szomszédos Horvátországból és Szerbiából, valamint Európa más részeiről is a megnövekedett szamárköhögéses esetekről.

A magyarországi gyerekek ugyan részesülnek oltásban a szamárköhögés ellen, de a vakcina által nyújtott védelem csak 4-5 évig tart. Ezután mindenki maga felelős azért, hogy gondoskodjon a szükséges védelemről, és 18 éves kor felett ajánlott 10 évente megújítani az oltást.

A szamárköhögés cseppfertőzéssel terjed, és bár minden korosztályt érinthet, a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők számára akár életveszélyes is lehet.