Így ne csináljon sütőlapot telefonjából idén nyáron

Bár a jelenlegi hőmérsékletek hűvösebbek a júliusiaknál, hamarosan ismét beköszönt a forró nyár, ami kihívások elé állíthatja elektronikai eszközeinket, különösen a mobiltelefonokat. A túlhevülés miatt a telefonok fényereje és teljesítménye jelentősen csökkenhet, de megfelelő elővigyázatossággal ez elkerülhető.

A mobiltelefonok hőtermelése a chip, a világító kijelző és az akkumulátor működése során keletkezik, amit normális körülmények között a passzív hűtés képes ellensúlyozni. Azonban a nyári hőségben ez gyakran nem elegendő, mivel a legtöbb telefon nem rendelkezik aktív hűtéssel, és csak a készülékházon keresztül képes hőt leadni. Ezért fontos, hogy a telefon hátulját hűvösen tartsuk, és minimalizáljuk a készülék hőtermelését is.

A hőtermelés csökkentése érdekében kerülni kell a hardverigényes alkalmazásokat, mint például a fotózás, videózás, játékok, letöltések és a GPS-t igénylő appok használatát. A közösségi oldalak gyors ellenőrzése vagy üzenetküldés még megengedett, de ügyelni kell arra, hogy a kijelzőt ne érje közvetlen napfény.

A telefon tárolása során is fontos a megfelelő hely kiválasztása. A zsebben vagy táskában való hordozás biztonságos lehet, de a táskán belül érdemes egy olyan belső zsebet választani, amelyet nem ér közvetlenül a napfény. A vízparton a telefon törölközővel való letakarása nem ajánlott, mivel ez megakadályozza a szellőzést és elősegítheti a túlmelegedést. Helyette a telefon legyen a táska mélyén, a táska pedig árnyékos helyen.

Vezetés közbeni navigáció használatakor is óvatosnak kell lenni, mivel ha a készüléket a szélvédő előtt tároljuk, az közvetlenül ki van téve a napfénynek, ami túlmelegedést okozhat. A műszerfal előtt azonban már védettebb lehet a telefon. A nyári hőségben a telefon töltése is kerülendő, mivel ez további hőt termel, és a készülék esetleg megtagadhatja az energia felvételét.

Ha a túlhevülés mégis bekövetkezik, a telefon automatikusan csökkentheti a kijelző fényerejét, vagy visszafokozhatja a teljesítményt. Ilyenkor a következő lépéseket tehetjük: vegyük ki a telefont a tokjából, helyezzük árnyékos, hűvös helyre, vagy tegyük ventilátor vagy klíma közelébe, de ne közvetlenül elé. A hűtőbe vagy fagyasztóba helyezés kerülendő, mivel a hirtelen hőmérséklet-változás belső károsodást okozhat. Összességében a nyári napsütésben nincs csodamódszer a telefonok védelmére, de a fent leírtak betartásával megkönnyíthetjük a forró napok túlélését.