Vigyázzon, ha ezek jellemzőek a partnerére!

Egy szakértő szerint ha a partner túlzásba viszi a szeretetnyilvánítást, féltékenységet kelt, vagy elszigeteli Önt, az intő jelek lehetnek. Dr. Annie Wright, a kapcsolati traumák specialistája szerint ezek a jelek arra utalhatnak, hogy a párja szándékosan manipulálja Önt.

Dr. Wright, aki 12 éve dolgozik terapeutaként, öt trükköt azonosított, amelyeket a nárcisztikus személyek használnak partnerük manipulálására. Ezek közé tartozik a szeretet túlzott kifejezése, a féltékenység keltése, és az elszigetelés másoktól. A szakértő szerint ezek a viselkedésminták arra irányulnak, hogy gyorsabban elérjék a kapcsolatból azt, amit akarnak, anélkül, hogy a partnerük észrevenné a manipulációt.

Az ilyen típusú manipulációk között szerepel a "szerelmi bombázás", amikor a partner túlzott figyelemmel és szeretettel halmozza el a másikat, hogy bizalmat és függőséget alakítson ki. Devyn Simone, a Tinder párkapcsolati szakértője szerint ez hamis környezetet teremt, és úgy tűnhet, mintha a manipulátor tökéletes partner lenne.

A "negging" egy másik trükk, amely finom, de lealacsonyító megjegyzésekkel aláássa az önbizalmat, például olyanokkal, hogy "Elég aranyos vagy ahhoz képest, hogy nem törődsz magaddal." Dr. Wright szerint ezek a megjegyzések károsíthatják az ember fizikai és mentális egészségét, mivel az alapvető emberi szükséglet, hogy kötődést érezzünk, veszélybe kerül.

A partner által kialakított elszigeteltség, a féltékenységet keltő helyzetek létrehozása, és a "gázlángozás" - amikor a partner megkérdőjelezteti Önnel a saját emlékeit és érzéseit - szintén a manipuláció jelei lehetnek. Dr. Wright szerint a gázlángozás esetén fontos megkülönböztetni, hogy valaki szándékosan használja-e ezt a taktikát, vagy csak másképp emlékszik egy eseményre.

A manipulatív kapcsolatból való kilépés nehéz lehet, de léteznek módszerek a védekezésre, mint például a manipuláció felismerése, határok felállítása, vagy terapeuta segítségének kérése. Dr. Alaina Tiani pszichológus szerint a jó kapcsolatok jó érzéssel töltik el az embert, és ha valami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg valami nincs rendben.