Rendőri túlkapás Uticában: 13 éves fiút lőttek le egy játékpisztollyal a kezében

Menekülés közben lőtték mellkason a rendőrök a 13 éves Nyah Mway-t a New York állambeli Uticában, aki később a Wynn kórházban belehalt sérüléseibe. A tragédia után kiderült, hogy a fiú által tartott fegyver csupán egy játékpisztollyal volt.

A rendőrség péntek este állította meg Mwayt-t és egy másik 13 éves fiút, mivel a leírásuk alapján őket gyanúsították a közelmúltban történt uticai rablásokkal. Amikor a rendőrök megkísérelték kikérdezni őket, a fiúk elszaladtak, mire a rendőrök üldözőbe vették őket. Mway ebben a helyzetben húzott elő egy tárgyat, amit a rendőrök fegyvernek vélték, és amelynek következtében az egyik rendőr mellkason lőtte a fiút. Az eseményeket a rendőrök testkamerái rögzítették, a felvételeken hallható, ahogy a rendőrök "Fegyver!" kiáltással reagálnak a helyzetre. A fiút a helyszínen elsősegélyben részesítették, de életét már nem sikerült megmenteni.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a járőrök azért nyitottak tüzet, mert úgy vélték, a fiú valódi kézifegyvert tart a kezében. Később azonban kiderült, hogy a fiú által tartott tárgy egy Glock 17-es modelljének utánzata volt, amelyből csak műanyag BB-lövedékeket lehet kilőni.

Az incidens előestéjén a rendőrség három tagja járőrözött az utcán, mivel az előző napon két rablást is jelentettek a környéken. A rablások egyik szemtanúja szerint az elkövetők közül az egyik ázsiai, a másik sötét bőrű felfegyverzett férfi volt, és az egyikük kerékpárral távozott a helyszínről. A rendőrök szerint ez a leírás illett Mwaytra és bicikliző társára.

A helyi közösség felháborodott a történteken, a helyi polgármester, Michael Galime pedig igyekszik csitítani a kedélyeket. „Megértjük ennek a helyzetnek a súlyát, mindenkit biztosítunk, hogy kivizsgáljuk a történteket” – mondta.

A történtekről több felvétel is készült. Egyik videón jól látszik, hogy három rendőr fut a gyerek után, akit az egyiknek sikerül földre vinni, majd egy másik meghúzza a ravaszt. A videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk! Ezen a felvételen látható, hogy a menekülő fiú a rendőrök felé mutatja a játékpisztolyt, mielőtt a lövés eldördülne.

A második felvételen, amit a rendőrség osztott meg a történtek után jól hallható, hogy azt kiabálják: „fegyver!”. A rendőrök hangsúlyozzák: azt hitték, hogy egy valódi kézifegyvert láttak, de később kiderült, hogy az egy Glock 17-es fegyver utánzata volt, amely csak műanyag golyókat képes kilőni. Az ügyben érintett rendőröket felfüggesztették a vizsgálat idejére.

A történteket jelenleg a New York-i főügyészség és az uticai rendőrség is vizsgálja, és a vizsgálat idejére a három érintett rendőrt szabadságra küldték.