Svájci földcsuszamlás: Halálos áldozatok és további eltűnt személyek a heves esőzések után

Svájc délkeleti részén, a Ticino kantonban négy ember életét vesztette, és egy személy eltűnését jelentették egy földcsuszamlás következtében, amelyet a hétvégén lezúduló özönvízszerű esőzések váltottak ki. A mentési munkálatokat a rossz időjárási viszonyok nehezítik.

A rendőrség vasárnap tájékoztatást adott arról, hogy a Fontana térségében, a kanton északnyugati részén földcsuszamlás történt, és több embert keresnek. A mentési munkálatok során négy holttestet találtak, és a folyamatosan romló időjárási körülmények teszik a helyzetet különösen bonyolulttá.

A hatóságok vasárnap hajnalban kiürítésre szólították fel a Maggia folyó közelében élőket, beleértve Prato-Sornico lakóit és a Maggia-völgyben élőket is. Az eltűnteket itt keresik. Az utakat lezárták, a folyó menti kempingeket kiürítették, és egy hidat is elmosott a víz, ami egy út használhatatlanságát eredményezte a kantonban.

A Swissalert szövetségi figyelmeztető rendszer szerint több, a Maggia-völgyhöz közeli völgy már nem közelíthető meg, az áramellátás megszakadt, és a kanton egy része ivóvíz nélkül maradt.

Az elmúlt hétvégén Svájc nagy részét heves zivatarok és rendkívüli esőzések érték, amelyek a Rhone folyó megduzzadását és mellékfolyóinak megáradását okozták. A délnyugati Wallis kantonban több száz embert kimenekítettek, és számos utat lezártak. Ott egy halálos áldozatról és egy eltűntről adtak hivatalos közlést. Az előző hétvégén is hasonló időjárási viszontagságok sújtották az országot, amelyek legalább egy ember halálát okozták és jelentős károkat okoztak az ország délkeleti részén.

A turisták által kedvelt Zermatt települést is elmosta az ár, mindössze nyolc nappal azután, hogy az előző árvíz pusztított a környéken. Sokkoló felvételek készültek a helyszínről, ahol autók és házak hömpölyögtek a vízben. Az áradásokat nemcsak a nagy mennyiségű csapadék, de a kiolvadt hó is okozza.

A Franciaország északkeleti részén, Aube régióban három, 70-es és 80-as éveiben járó ember halt meg, amikor a heves szélben egy fa összezúzta az autójukat. Egy negyedik utas kritikus állapotban van. Az özönvízszerű esőzések földcsuszamlásokat okoztak, amelyek összesen öt ember halálát okozták a francia-olasz-svájci régióban.