Paks II. projekt: Első magyar beszállítói szerződés aláírva

Az Európai Unió 14. szankciós csomagjának módosítása után, amely mentesítette a Paks II. projektet a szankciók alól, a Bayer Construct Zrt. aláírta az első magyar beszállítói szerződést a szerkezetépítési munkálatokra.

A múlt héten hozott döntés értelmében a Paks II. projektet kivették az uniós szankciók hatálya alól, ami lehetővé tette a magyar vállalatok részvételét a beruházásban. A Portfolio interjújában a Paks II. vezérigazgatója, Jákli Gergely is utalt arra, hogy további könnyítések is várhatóak a projekt kapcsán.

A Bayer Construct Zrt. által aláírt szerződés a Paks II. projekt 5-ös blokkjának nukleáris szigetére vonatkozik, ahol 3 méter vastag beton alaplemezek kivitelezését fogják végezni. A Magyar Építők információi szerint ezek az építési munkálatok több épületet is érintenek majd, és a Bayer a hazai építőipar meghatározó szereplőjeként, jelentős erőforrásaival és referenciáival került az orosz vállalatok látómezőjébe.

A fővállalkozó Roszatom már márciusban megerősítette a Portfolio-nak, hogy az első betonozások a közel 30 méter mély munkagödör alján az év végén kezdődnek meg. Jákli Gergely vezérigazgató áprilisi exkluzív nagyinterjújában is megerősítette ezt az információt, és a Roszatom korábbi tájékoztatása alapján az első betonozások még az idei év végén elkezdődnek.

A vezérigazgató a múlt heti rövid interjúban részletezte, hogy a brüsszeli engedmények miért jelentenek fontos lépést a magyar beszállítók számára, hiszen így ők is részt vehetnek a Paks II. projekt megvalósításában. A Bayer Construct Zrt. tulajdonosa, Balázs Attila, aki egyben Tiborcz István üzlettársa is, korábban verseny nélkül, 19,9 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a 2025-ös világkiállítás magyar pavilonjának építését, emellett az állam 244 milliárd forintért vette meg a cég Bosnyák téri ingatlan-beruházását.