Árpád hídi tragédia: Zacher Gábor a helyszínen

A szerdai Árpád hídi baleset szörnyű képei között feltűnik Zacher Gábor toxikológus, aki mentőorvosként is részt vett a mentési munkálatokban. A katasztrófavédelem által közzétett videón látható, ahogy a szakember a teljesen összeroncsolódott Suzuki mellett áll és társaival egyeztet.

A tragikus balesetet egy droghasználó autótolvaj idézte elő, aki a forgalommal szemben hajtva több járműnek is nekiütközött az Árpád hídon. Az eset következtében három ember életét vesztette, köztük a Suzuki egyik utasa, a 34 éves B. Ervin is, aki júniusban tanúként hallgattak meg a Schadl–Völner-ügyben. Továbbá négy utas megsérült, akik közül kettőt súlyos, másik kettőt könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.

Zacher Gábor a mentés során aktívan részt vállalt, és a katasztrófavédelem videóján is látható, ahogy a mentőszolgálat munkatársaival konzultál. A felvétel egy későbbi szakaszában is megfigyelhető, amint háttal a kamerának további egyeztetéseket folytat. A Blikknek nyilatkozva Zacher elmondta, hogy ügyeletes mentőorvosként volt jelen a helyszínen, és a baleset körülményeiről, a sérültek állapotáról nem tud nyilatkozni. Hozzátette, hogy az Árpád híd jól autózható, de az éjszakai versenyzők, az utak rémei, az ámokfutók ellen nincs megoldás.

A rendőrség tájékoztatása szerint a balesetet okozó 43 éves férfi ellen már szerda reggel kábítószer-fogyasztás miatt intézkedtek, és aznap eljárás is indult ellene. Habár még nem állapították meg egyértelműen, hogy a balesetet is kábítószer befolyása alatt okozta-e, a tény, hogy a hídra a forgalommal szemben hajtott fel, arra utalhat, hogy nem volt józan állapotban. A férfi az óbudai Tavasz utcából lopott el egy nyitott ajtóval álló taxit, és a rendőrség szerda kora reggel már kapcsolatba került vele egy bejelentés nyomán. Kábítószer hatású anyagot találtak nála, és a gyorsteszt kimutatta, hogy kábítószert fogyasztott. A férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, őrizetbe azonban nem vették, mert annak feltételei nem álltak fenn.

A rendőrség sebességmérő műszerei szerint az éjszakai száguldók között egy Mercedes vezetője tartja a csúcsot az Árpád hídon, aki az ott megengedett 70 km/h sebesség helyett 170-nel száguldott. Kőrösi Zoltán, a rendőrség egykori vezetéstechnikai szakértője szerint a hidakon mesterséges forgalomlassítással – fekvőrendőr, terelő járdaszigetek, bordázott útburkolat – azért nem lehet kisebb sebességre ösztönözni a száguldókat, mert ezek a technikai eszközök a csúcsforgalomban fennakadást, dugókat okozhatnak.

Kicsit több mint egy évvel ezelőtt, 2023. július elsején gázolt halálra egy gyorshajtó egy kerékpárost az Árpád híd járdáján. Az eset után felmerült, hogy a hasonló eseteket szigorúbban kellene büntetni, a gázoló azonban mostanra szabadon mozoghat Budapesten. Zacher Gábor szerint a sebesség betartását telepített mérőeszközökkel, folyamatos mobil akciókkal próbálja betartani a rendőrség, de extrém esetekben, mint amilyen a forgalommal szembeni haladás, ez is kevés, és mindig az emberi tényezőn múlik.