Árpád hídi baleset: Karácsony Gergely is megszólalt

A Fővárosi Önkormányzat a 2023-ban kezdte meg a fixen telepített sebességmérő kamerák telepítését, amelyek a traffiboxoktól eltérően állandóan működnek – írja Karácsony Gergely a Facebookon az Árpád hídon történt, három ember halálát okozó balesettel kapcsolatban.

A főpolgármester bejelentése nyomán a Váci úton, a Duna Plaza mellett próbaként telepített, majd megrongált sebességmérő kamerák kiváltása történt meg a tavalyi év folyamán. Az új eszközök egy korábban kiépített infrastruktúrára épültek rá, és azóta is élesben üzemelnek.

Az eredetileg tervezett 45 darab, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 darab modernebb sebességmérő kamera került telepítésre, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni, ezzel csökkentve az üzemeltetési költségeket. Az új kamerák közül ötöt az Árpád hídon helyeztek el, amelyek hamarosan üzembe állnak.

A telepítés helyszíneit a balesetveszély mértékét és az infrastruktúra adottságait (konzol, áramellátás, optikai kábel) figyelembe véve, a rendőrséggel folyamatosan egyeztetve választották ki. A sebességmérő kamerákat egy új hitelesítő eszköz beszerzését követően a mérésügyi hatóság hitelesítette, majd a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében helyezték üzembe.

A következő hetekben, a sikeres tesztüzem és a sebességmérő kamerákat jelző közúti jelzőtáblák kiszerelését követően, éles üzemben a rendőrség bírságolni fogja a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit. A bírságbevétel a rendőrség bevételét képezi, míg az üzemeltetés költségei a Fővárosi Önkormányzatot terhelik.

A sebességmérő kamerák jelentős szerepet játszanak a közlekedésbiztonság szempontjából, de a tegnapi Árpád hídi tragédiát a forgalommal szemben közlekedő gépjármű vezetője okozta, és az ilyen rendkívüli esetekben a kamerák sem nyújtanak védelmet – hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely. A baleset okozóját, aki egy lopott taxival hajtott a forgalommal szemben, korábban a rendőrség kábítószer-birtoklással gyanúsította, és bár a gyorsteszt pozitív eredményt mutatott, és a férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, a rendőrség elengedte, mivel nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei.

A tragikus baleset előtt a rendőrök már előállították a 43 éves férfit, aki később a balesetet okozta, de őrizetbe vétel helyett elengedték. A rendőrség szerint a csekély mennyiségű kábítószer birtoklása miatt nem volt indokolt az őrizetbe vétel, és a rendőrök a jogszabályok alapján jártak el, mérlegelve a szükségességet, arányosságot és fokozatosságot, valamint a szökés, a bizonyítási eljárás veszélyeztetése és a bűnismétlés veszélyét. Az ügyvéd, Molnárfi István szerint a rendőrök helyesen jártak el, és nem hibáztathatóak a férfi szabadon engedéséért.

A baleset következtében hárman meghaltak és több utas is beszorult, őket feszítővágóval szabadították ki. A rendőrség a Teve utcában tartott sajtótájékoztatót az esettel kapcsolatban. A taxit a III. kerületből a Tavasz utcából lopták el, miközben a taxis cigiszünetet tartott. A balesetet okozó, 43 éves férfihoz már a baleset előtti reggel kivonultak a hatóságok a Tavasz utca környékénél lévő otthonához kábítószerfogyasztás miatt, a szomszédok kihívása nyomán. Ekkor drogtesztet végeztettek vele, eljárás indult ellene, de végül elengedték. A frontális ütközésben a másik autóban utazó egyik áldozat a Schadl-Völner per egyik fontos tanúja volt.