Hollandia drámai fordítással az elődöntőben

Hollandia labdarúgó-válogatottja 2–1-re legyőzte Törökországot a 2024-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében, ezzel 2014 óta először jutottak be egy nagy tornán a legjobb négy közé. A mérkőzésen hat perc alatt fordítottak, így Angliával mérkőznek meg az elődöntőben.

A berlini Olympiastadionban rendezett mérkőzésen a török szurkolók pirotechnikai eszközeinek köszönhetően vörösbe öltözött a lelátó. A török válogatott lendületes játékot mutatott, és a 35. percben Samet Akaydin fejesével megszerezték a vezetést. Hollandia az első félidőt kaput eltaláló kísérlet nélkül zárta, és a szünetben Ronald Koeman szövetségi kapitány változtatott a csapaton, Wout Weghorst beállításával.

A második félidőben a hollandok egyre veszélyesebb támadásokat vezettek, és a 70. percben Stefan de Vrij fejesével egyenlítettek. Hat perccel később Cody Gakpo találatával pedig már ők vezettek, ezzel a liverpooli támadó a torna góllövőlistájának élére is került. A törökök a hajrában még próbálkoztak, de a holland védelem és kapus, Bart Verbruggen hősiesen őrizte az előnyt.

A mérkőzésen Hollandia a második félidőben váltott szerkezetet, és hat perc alatt fordítottak, így a törökök izgalmas játéka ellenére is ők jutottak az elődöntőbe. A török válogatott bátran játszott, több veszélyes akciót vezetett, de a hollandok a végén élni tudtak a fáradtságukkal. A mérkőzés végén a török csapat még kockáztatott, de a hollandok védelme megállta a próbát.

Hollandia a 2014-es világbajnokság óta először jutott elődöntőbe egy nagy tornán, az Európa-bajnokságon pedig 2004 óta nem jártak hasonló magasságban. Az elődöntőben Angliával csapnak össze, míg a másik ágon Franciaország és Spanyolország küzd meg a döntőbe jutásért. Az elődöntők július 9-én és 10-én lesznek, előbb Münchenben, majd Dortmundban.