17 éves mélyponton a lakások megfizethetősége

Az Egyesült Államokban a lakástulajdonlás megfizethetősége a legrosszabb helyzetben van az elmúlt 17 év tekintetében. Az Attom jelentése szerint a tipikus otthon fenntartási költségei, mint a jelzáloghitel-törlesztés, az ingatlanbiztosítás és az adók, a második negyedévben az átlagbér 35,1%-át tették ki, ami 2007 óta a legmagasabb arány.

A jelentés szerint a kiadások növekedése és a jelzáloghitel-kamatlábak mintegy 7%-os szintje meghaladta a jövedelemnövekedést, ami a tartósan alacsony kínálat miatt rekordmagas, 360 000 dolláros átlagos lakásárakhoz vezetett. Az amerikai piacok több mint egyharmadán a lakástulajdonlási költségek elnyelték a helyi átlagbér 43%-át, ami komoly kihívást jelent a lakásvásárlók számára. Különösen érintettek a nyugati és északkeleti drága piacok, mint például Kalifornia állam Orange és Alameda megyéi, valamint New York állam Brooklyn és Nassau megyéi. Az elemzés szerint az ország 589 vizsgált megyéjéből 582-ben (98,8%-ban) romlott a lakhatás megfizethetősége.

A lakáspiaci helyzet romlásának több oka van. A jelzáloghitel-kamatlábak magas szinten maradtak, miközben az ingatlanárak folyamatosan emelkedtek. A kínálat szűkös maradt, kevesebb új építésű ház került piacra, és sok jelenlegi tulajdonos nem hajlandó eladni. Emellett az infláció is jelentős szerepet játszik: ahogy az árak minden területen emelkednek, például az élelmiszer vagy energia esetében, úgy csökkennek a lakásvásárlásra fordítható összegek.

A lakáspiaci helyzetet tovább súlyosbítja Kalifornia államban a hőhullám közepette tomboló erdőtüzek miatt kialakult válságos helyzet. Észak-Kaliforniában több tízezer embert evakuáltak, és a veszélyesen forró, száraz és szeles időjárás miatt a hőmérséklet egyes területeken elérheti a 47 Celsius-fokot is. Oroville városa, amely a lakáspiaci elemzésben is említett drágább régiók közé tartozik, lemondta a július 4-i tűzijáték-ünnepséget, és a tisztviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy ne használjanak tűzijátékot. A tüzek és az evakuációk tovább növelhetik a lakhatási költségeket és a piaci instabilitást az érintett területeken.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a lakáspiaci helyzet értékelése nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.