Lidl ellen indult eljárás a megtévesztő piacelsőségi állítás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Lidl ellen, mivel a vállalat megalapozatlan piacelsőségi állítással téveszthette meg a fogyasztókat.

A Lidl a "Lidl az alacsony árak bajnoka" kampányával állította, hogy általánosságban a legolcsóbb termékkínálattal rendelkezik a hazai áruházláncok között. A GVH szerint ez a kommunikáció 2023 november 4-től kezdődően jelent meg, és a fogyasztók felé azt a benyomást keltette, hogy a Lidl árai minden esetben a legkedvezőbbek.

A versenyhatóság hangsúlyozza, hogy a piacelsőségi állítások fontos tájékoztató szerepet töltenek be a fogyasztók számára az áruk és szolgáltatások árát, minőségét és megbízhatóságát illetően. Ezen állítások csak akkor használhatók, ha a vállalkozás rendelkezik az állítást alátámasztó objektív adatokkal a hirdetés közzétételekor.

A GVH közleménye szerint a Lidl az online Árfigyelő rendszerre hivatkozva, egy önkényesen összeállított napi kosárérték alapján sugallta piacelsőségét, ami valószínűleg megalapozatlan. A hivatal szerint a Lidl által alkalmazott állítás, hogy "Lidl az alacsony árak bajnoka", piacelsőségi állítás lehetett, amelyet csak akkor lehet jogszerűen állítani, ha a vállalkozás a hirdetés közzétételekor rendelkezik olyan objektív, az adott állítást teljeskörűen megalapozó adatokkal, melyek ezt egyértelműen alátámasztják.

A Lidl válaszában hangsúlyozta, hogy a vizsgálat lefolytatása során együttműködik a hatósággal, és álláspontjuk szerint jogszerűen jártak el az ügyben. A kampányt az online Árfigyelő rendszer adataira építették fel, az összehasonlítás szempontjai tisztességesek, megismerhetőek és objektívek voltak. Azt is hozzátették, hogy a GVH által üzemeltetett adatbázis célja, hogy a fogyasztók a kiskereskedők árait összehasonlíthassák, és a kampány is ezt a célt szolgálta.

A versenyhatóság kiemeli, hogy az eljárás megindítása nem jelenti automatikusan a jogsértés megtörténtét, és a Lidl esetében még nem állapították meg a jogsértést. Az eljárás lefolytatására három hónap áll rendelkezésre, ekkor születhet döntés az ügyben.