A forint árfolyama háromhetes csúcson az euróval szemben

A forint árfolyama a hét közepe óta 395 körül oldalaz az euróval szemben, de csütörtökön jelentősen, 1,5 egységgel erősödött, így már kevesebb mint 393 forint egy euró, három hete nem volt ilyen izmos a hazai deviza. Európai fronton nem érkezett érdemi makroökonómiai adat, és mivel az Egyesült Államokban Függetlenség napja miatt zárva tartanak a piacok, ott sem várhatók meghatározó gazdasági információk. A befektetők figyelme most a holnapi amerikai munkaerőpiaci adatokra és a hétvégi francia választások második fordulójára irányulhat, amelyek hatással lehetnek a nemzetközi piaci hangulatra és így közvetetten a forint árfolyamára is.

A Portfolio-Teletrader Kft. által közzétett EUR/HUF árfolyam alakulása a devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények és CFD-k között fontos információforrás a kereskedők számára. Az árfolyamok változásai jelentős hatással lehetnek a befektetők döntéseire. Azonban fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak, és a befektetőknek mindig saját felelősségükre kell döntéseiket meghozniuk. A dollárral szemben is erősödött a forint, a kereskedés a 364-es szint alatt zajlik.

Pénteken további izgalmak várhatók a forint piacán, több fontos makrogazdasági adat érkezik. Reggel közlik az előzetes külkereskedelmi mérleg adatait (májusról), majd jön egy várhatóan éves szinten még mindig visszaesést mutató ipari termelési adat. A külkereskedelmi folyamatok most kedveznek a forintnak, Magyarország többlete jelentős, ilyen környezetben pedig nem kell a jelenleginél jóval gyengébb forintra számítani. 

A legfontosabb pénteki adat a kiskereskedelem alakulásáról szól, a várakozások szerint a forgalom éves alapon 4 százalékkal nőtt májusban az előző havi 3,2 százalékos növekedés után.