Adminisztratív államcsíny vádja Macron ellen

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezéralakja adminisztratív államcsínnyel vádolta meg Emmanuel Macron francia államfőt, aki a választások előtti napokban több kinevezést hajtott végre.

Marine Le Pen, aki a 2027-es ellenzéki elnökjelölt is egyben, és akit az észak-franciaországi Hénin-Beaumont-ban már az első fordulóban újraválasztottak képviselőnek, a France Inter közrádióban fogalmazott úgy, hogy Macron az államfői hatalmat felhasználva igyekszik ellensúlyozni a választók akaratát. Le Pen szerint Macron azért nevez ki hozzá közeli embereket, hogy megakadályozza a Nemzeti Tömörülés kormányzását, még akkor is, ha a párt többséget szerez a nemzetgyűlésben.

A választások első fordulóját követően, június 26-án Macron több magas rangú köztisztviselőt nevezett ki, köztük Párizs katonai kormányzóját, a francia légierő új vezérkari főnökét, az EU igazgatóját a külügyminisztériumban és három nagykövetet. Macron azt is bejelentette, hogy szeretné, ha Thierry Breton maradna a francia biztos az Európai Unió végrehajtó testületében.

Le Pen szerint ezek a kinevezések arra irányulnak, hogy megakadályozzák Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltjének kormányzását, amennyiben a párt többséget szerez a nemzetgyűlési választások második fordulójában. A párt frakcióvezetője jelezte, hogy hatalomra kerülésük esetén visszavonják ezeket a kinevezéseket.

Éric Ciotti, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, aki szövetségre lépett a Nemzeti Tömörüléssel, az Europe 1 rádió és a Cnews hírtévé műsorában úgy nyilatkozott, hogy a kinevezések az elnöki tárborban uralkodó „általános pánikot” tükrözik, ugyanakkor hozzátette, hogy a kinevezésekkel kapcsolatos gyakorlat nem új keletű.

A Nemzeti Tömörülés a második fordulóban akár az abszolút többséget jelentő 289 mandátumot is megszerezheti, így kormányra kerülhet, és politikai társbérletre kényszerítheti Macront. Az első fordulóban a Nemzeti Tömörülés jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot, és 297 választókörzetben végeztek az első helyen, ebből 39 mandátumot már az első fordulóban elvittek.

A választási kampány során azonban botrány is kirobbant a Le Pen-párt körül. Ludivine Daoudi, a calvadosi jelöltjük, egy baloldali ellenfél által közzétett fotón a Luftwaffe egyik horogkeresztes tiszti sapkájában látható, ami hatására visszalépett a jelöltségtől.

Az összesen 577 választókörzetből 501-ben második fordulót tartanak, ahol a baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második fordulóban a visszalépésekkel megakadályozható, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

A Macron-táborból nem érkezett egységes jelzés a visszalépésekről. Édouard Philippe és Bruno La Maire kizárták, hogy támogassák az Új Népfront jelöltjeit, míg Macron és Gabriel Attal a Nemzeti Tömörülés megállítására szólítottak fel. Macron szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy esetleg társbérletben kell kormányoznia egy abszolút többséget szerzett Nemzeti Tömörüléssel szemben, ami elnökként lényegében „béna kacsává” válna.

Marine Le Pen kedden elmondta, hogy amennyiben pártja 270 helyet megszerez, szerinte már elképzelhető egy Bardella-kormány, mert az abszolút többséghez meg lehetne győzni 19 független jobb- és baloldali képviselőt, akik korábban jelezték, hogy közel állnak hozzájuk az RN javaslatai. Emellett Le Pen hangsúlyozta, hogy nem az elnöknek, hanem a kormányfőnek a jogkörébe tartozik az uniós biztos kijelölése, és Macronnak nem lesz elég ereje ennek eléréséhez.

A választások első fordulóját megelőző kormányülést követően, június 26-án az államfő több magas rangú köztisztviselő kinevezését írta alá, köztük Olivier Klein korábbi város- és lakásügyi miniszteri megbízottat a strasbourgi akadémia rektorává, valamint Jean-Philippe Agresti-t, a választások első fordulójában alulmaradt Sabrina Agresti-Roubache állampolgársági és városügyi államtitkár férjét a Centre-Val de Loire akadémiai régió rektorává nevezték ki.