Orbán Viktor Azerbajdzsán és Moszkva felé veszi az irányt

Orbán Viktor miniszterelnök egy intenzív diplomáciai hét keretében először Moszkvába utazik pénteken, majd részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában. A moszkvai látogatásról Panyi Szabolcs újságíró számolt be, több nyugati és közép-kelet-európai forrásra hivatkozva, mely szerint a miniszterelnököt a Kremlben fogadják majd, és találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A TÁSZ csúcstalálkozóra Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hívta fel a figyelmet.

A csúcstalálkozó fő témája a fenntartható jövő megteremtése lesz, amely a közlekedés, a konnektivitás és a klímapolitika területén valósulhat meg. A részt vevő államok – Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és megfigyelőként Magyarország – célja, hogy erősítsék együttműködésüket ezeken a területeken.

A csúcstalálkozón napirendre kerül majd a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel is.

Orbán Viktor a csúcstalálkozó keretében kétoldalú tárgyalásokat is tervez a türk partnerállamok vezetőivel. A moszkvai látogatás részletei még nem ismertek, de az újságíró szerint Orbánnal utazik Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki nemrég telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A magyar kormányfő ezen a héten már találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, így a mostani utazások az ukrajnai háborúban érintett mindkét féllel való kapcsolattartást jelzik. Ha Orbán Viktor valóban elutazik Moszkvába pénteken, akkor erre még nem sokkal a TÁSZ csúcstalálkozó előtt kerülhet sor, a hajnali vagy reggeli órákban.