Kazah ellenzéki blogger meggyilkolása Kijevben

Kijevben életét vesztette Ajdosz Szadikov kazah ellenzéki blogger, miután júniusban merénylet áldozata lett. A támadást két kazah állampolgár követte el, akik jelenleg nemzetközi körözés alatt állnak.

A Meduza értesülései szerint kedden hajnali három órakor halt meg Ajdosz Szadikov, aki a júniusi támadás következtében szenvedett sérüléseibe belehalt. A támadók, Altaj Zsakanbajev és Mejram Karatajev, Moldovába menekültek a merénylet után, és jelenleg nemzetközi körözést adtak ki ellenük.

A nyomozás során kiderült, hogy Karatajev lépett oda Szadikov autójához, amiben a blogger a feleségével ült, és hangtompítós pisztollyal fejbe lőtte. A gyanúsítottak Moldovába szökték, és információk szerint Zsakanbajev Kazahsztánban is megfordult, ahol feladta magát a hatóságoknak. Az ukrán főügyészség kezdeményezte a kiadatását, de a kazah hatóságok ezt elutasították.

Szadikov és felesége, Natalia a Base nevű Youtube-csatornát működtették, amely több mint egymillió feliratkozóval büszkélkedhetett. Videóikban gyakran kritizálták a kazah hatóságokat, a korrupciót és a rendőri brutalitást. Idén a kazah belügyminisztérium gyűlöletkeltés vádjával körözést adott ki a házaspár ellen.

Natalia Szadikov szerint férje haláláért Tokajev elnök felelőssége kétségtelen. Eközben Kijevben az ukrán biztonsági szolgálatok egy másik esemény kapcsán is tevékenykedtek, amikor hétfőn felfedeztek és meghiúsítottak egy állítólagos orosz összeesküvést, amelynek célja az ukrán parlament elfoglalása és a kormány megbuktatása lett volna. Az ukrán hírszerzés szerint ez egy jól ismert moszkvai taktika, amit az oroszok az elmúlt években több puccskísérlet során is alkalmaztak.

Az ukrán főügyészség a gyanúsítottak vezéréről mindössze annyit árult el, hogy egy nyilvános egyesület vezetője volt, aki már korábban is részt vett sikertelennek bizonyult provokációkban. A férfi állítólag kibérelt egy 2000 ember befogadására alkalmas csarnokot Kijevben, és fegyveres őröket tervezett felbérelni a magánszektorból, akikkel végrehajtotta volna a hatalomátvételt. Azonban az ukrán hírszerzés szerint a terv gyermeteg volt és kudarcra ítélt, mivel a kormányzati épületeket alapjáraton is fegyveres őrök vigyázzák, és a háború miatt lényegesen magasabb a készültség.

Az ukrán belföldi hírszerző ügynökség, az SZBU közölte, hogy felfedezett egy összeesküvő csoportot, amelyet azzal vádol, hogy június 30-ára lázadást tervezett, illetve el akarta foglalni a parlament épületét, valamint leváltani az ország katonai és polgári vezetését. Négy gyanúsítottat azonosítottak, kettőt őrizetbe vettek, és ha bűnösnek találják őket, akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás jövőjével kapcsolatban egyre nagyobb az aggodalom, mivel Donald Trump újabb elnökségének lehetősége van a láthatáron. A múlt heti elnökjelölti vitán Trump megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is finanszíroznia kellene-e Ukrajna Oroszország elleni harcát, ami növeli a puccsveszélyt. Trumpnak az ukrajnai háborúval kapcsolatos megjegyzései „aggasztóak” voltak – mondta Olekszij Goncsarenko ukrán politikus a CNN-nek.