Deutsch Tamás a soros EU-elnökségről, a magánéletről és Magyarország szerepéről beszélt

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, pozitívan nyilatkozott Magyarország soros EU-elnökségével kapcsolatos várakozásairól, és kiemelte, hogy a magyar kormánnyal szemben kritikus tagországok is elismerik az uniós terveiket.

Deutsch Tamás szerint Magyarország megfelelően felkészült a soros elnökségre, és hangsúlyozta, hogy a technikai feltételek biztosítása mellett egy magas színvonalú, szakmai program előkészítése is kulcsfontosságú, amely megfelel az uniós kihívásoknak és amellyel a többi tagállam is azonosulni tud. Úgy véli, hogy ez Magyarország esetében adott.

A politikus elismerte, hogy a soros elnökség alatt politikai petárdapufogtatásra is sor kerülhet, de hangsúlyozta, hogy a meghatározó uniós szereplők, mint a nagy tagállamok és az uniós intézmények, nem osztják azt a véleményt, miszerint Magyarországot meg kellene fosztani az elnökségtől. Deutsch szerint ezek a vélemények csupán politikai támadások.

Az interjúban Deutsch Tamás kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a soros elnökség második napján Kijevbe utazott, hogy tárgyaljon Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, ami alátámasztja Magyarország békepártiságát és elkötelezettségét az elnökség alatt.

A politikai tevékenység mellett Deutsch Tamás a magánéletéről is mesélt. Mint mondta, soha nem akart kiköltözni Brüsszelbe, és az ingázást választotta, hogy amikor csak tud, a családjával lehessen. Nyáron a feleségével együtt megy ki a párizsi olimpiára, ahol őt ismét felkérték pontozóbírónak a ritmikus gimnasztika versenyeken. Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának elnöke, szintén részt vesz az olimpián pontozóbíróként.

Deutsch Tamás büszkén számolt be arról is, hogy a családjukban nagy szerepet tölt be a sport, szívesen néznek közösen meccseket, főleg focit; az egyik fia, Bence profi játékos, legutóbb a BVSC-t erősítette. A nyári szünetben a Tisza-tóhoz utaznak, Sarudon van egy hétvégi házuk, ahol szeretnek pihenni és a közeli városokban programokat szervezni.

Az öt gyermeke közül négyen már nagykorúak, élik a saját életüket, egyikük már két unokával is megajándékozta. „Egyszerűen imádok nagypapa lenni!” – árulta el Deutsch Tamás a Blikknek.

Az interjúban szóba került az Európa Bajnokság, és ott a magyar válogatott szereplése is. „Cseppet sem vagyok csalódott, amiért már a csoportküzdelmek után búcsúzott a magyar labdarúgó-válogatott az idei Európa-bajnokságtól. Én az elégedettek közé tartozom, hiszen az is nagy szó, hogy egymás után három Eb-n is jelen volt a nemzeti tizenegy” – mondta Deutsch Tamás.