Orbán Viktor a lehető legjobb közvetítő Moszkva szerint

Oroszország szerint Orbán Viktor a lehető legjobb közvetítő lehet a nagyhatalmak között, mivel a magyar miniszterelnök nem csak Európa álláspontját közvetítette az ukrajnai háború kapcsán, hanem érdeklődött Putyin véleménye iránt is a békéről, a tűzszünetről és a háború utáni világról.

A magyar kormányfő és az orosz elnök találkozója a Kremlben zajlott, amelyet előzetesen nem jelentettek be, hasonlóan Orbán Viktor kijevi látogatásához. A megbeszélések témája az ukrán válság volt, és a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint döntések is születtek a 14. találkozón. A találkozó hírét a Kreml csak a megbeszélés előtti órákban erősítette meg, és Orbán Viktor egy orosz Aurus limuzinnal utazott a repülőtérről. A megbeszéléseken orosz részről többek között Jurij Uzsakov, Vlagyimir Medinszkij és Szergej Lavrov, magyar részről pedig Szijjártó Péter és Bíró Marcell vettek részt. Medinszkij jelenléte különösen jelzésértékű, mivel ő vezette az orosz delegációt az Ukrajnával folytatott korábbi tárgyalásokon.

Orbán Viktor Kijevben egy „sürgős tűzszünetet” javasolt Zelenszkijnek, amit azonban az ukrán elnök nem fogadott el. A magyar miniszterelnök a Die Weltwoche-nak adott interjújában beszélt a találkozóról, míg Zelenszkij hivatalvezetője, Andrij Jermak kijelentette, hogy Kijev nem hajlandó területi engedményekre és kompromisszumokra Oroszországgal.

Putyin kijelentette, hogy Orbán rendelkezésére áll a tárgyalásokhoz, és emlékeztetett korábbi beszédére, amelyben a békés rendezés lehetőségeiről beszélt. Orbán Viktor szerint egyre kevesebb olyan állam van, amely képes tárgyalni a konfliktus mindkét oldalával, és Magyarország hamarosan az egyetlen ilyen lehet Európában.

A moszkvai találkozó után Orbán Viktor három fontos kérdésben szerette volna meghallgatni a véleményeket: a békekezdeményezésekről, a tűzszünetről és a háború utáni Európa jövőképéről. Azonban megállapította, hogy az álláspontok messze vannak egymástól. Putyin szerint Oroszország nyitott a politikai és diplomáciai rendezésre, de a szemben álló fél nem mutat hajlandóságot a békés megoldásra. Az orosz elnök szerint Ukrajnát a konfrontációra használják Oroszországgal szemben, és hangsúlyozta, hogy Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárása mellett áll.

A RIA Novosztyi véleménycikkében kiemelte, hogy Orbán Viktor nem képviselte az EU-t a moszkvai látogatásán, és Európa vezetői elítélték az útját. Az Európai Parlament szerint a miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a látogatásra, és az EU álláspontja kizárja az EU és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. Ursula von der Leyen és Charles Michel is kritizálta a találkozót, míg Kaja Kallas azt nehezményezte, hogy Orbán az uniós elnökséget zavarkeltésre használja. A cikk szerzője szerint Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki az elmúlt négy hónapban találkozott Zelenszkijjel, Hszi Csin-pinggel, Putyinnal és Trumppal is, és nincs jobb közvetítő a nagyhatalmak közötti tárgyalásokhoz.