Juncker: Maximális diszkomfortot akarok okozni Orbán Viktor EU-s szövetségének

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök új politikai szövetsége, a Patrióták komoly ellenállásra számíthat az EU-ban, és a magyar EU-elnökség nehezen blokkolhatná az uniós döntéshozatalt.

Jean-Claude Juncker a Politico hírlevelének adott interjújában beszélt arról, hogy a magyar EU-elnökség befolyása korlátozott, amikor az előrelépés akadályozásáról van szó, és hogy „maximálisan kellemetlen helyzetbe” kívánja hozni Orbán Viktor új szélsőjobboldali politikai csoportját, a Patriótákat. Juncker úgy véli, hogy egy elnökségnek nagy befolyása van, amikor előre akarja vinni a dolgokat, de nem túl nagy, amikor akadályozni akarja őket.

A Brexit kapcsán Juncker megjegyezte, hogy az Egyesült Királyságnak nehéz lenne a közeljövőben újra csatlakoznia az EU-hoz, mivel jelenleg egyetlen politikai párt sem támogatja ezt az országban, és hogy a Brexit következményei pontosan olyanok lettek, mint amilyeneket az EU előre jelzett. Viccesen megjegyezte, hogy talán egy-két évszázad múlva ismét EU-tagok lehetnek.

Az Európai Bizottság következő elnökének megválasztásával kapcsolatban Juncker határozottan ellenzi, hogy Ursula von der Leyen az újraválasztását biztosítandó koalícióra lépjen Giorgia Meloni által vezetett Európai Konzervatívokkal és Reformerekkel. Ehelyett azt javasolta, hogy az Európai Néppártnak a Zöldekkel kellene megegyezésre törekednie.

Az amerikai politikáról szólva Juncker szkeptikusan nyilatkozott Donald Trump EU-val kapcsolatos nézeteiről, kijelentve, hogy a politikus ellenségként tekint az EU-ra, és bírálta Trump „tévhiteit és hibás érvelését”. Juncker óva intett attól, hogy Trump szavait készpénznek vegyük, de megjegyezte, hogy lehetséges, hogy egy vezető idősebb korban is hatékony legyen, példaként Konrad Adenauert említve, utalva Joe Biden elnök képességeire.

Juncker végül megosztotta, hogy dolgozik egy könyvön a bizottsági elnöki időszakáról, amelyet emlékezetből diktál, és elárulta, hogy még mindig hátfájdalmai vannak egy 1989-es autóbalesete miatt. Ez volt az egyik oka annak, hogy 2019-ben nem indult a második bizottsági elnöki ciklusért. Továbbra is hetente kétszer jár be a Bizottság székhelyére, hogy saját projektjein dolgozzon, és találkozzon volt miniszterelnökökkel és parlamenti képviselőkkel.

„Helló, diktátor”

Mint írtuk, Jean-Claude Juncker többször is kritikus véleményt fogalmazott meg a magyar kormányfőről. Az egyik legnagyobb visszhangot az váltotta ki a sajtóban, amikor 2015-ben, még az Európai Bizottság elnökeként „Helló, diktátor” megszólítással köszöntötte Orbán Viktort. A politikus később azt is elárulta, hogy a magánbeszélgetéseken évek óta diktátornak nevezi a magyar miniszterelnököt, aki állítólag csak nevetni szokott ezen.

Jean-Claude Juncker később olyan véleményt is megfogalmazott, hogy ha „mindenki olyan önzően és nacionalistán viselkedne, mint Orbán, akkor többé nem lenne EU”. A két politikus kapcsolatát tovább rontotta, hogy Jean-Claude Juncker 2019-ben a magyar kormány plakátkampányára is felkerült Soros György mellé.