Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf: Magyar gasztronómiai körök korruptságáról beszél

A Costes egykori vezetője, Palágyi Eszter újra külföldre költözött, ahol a gyógyulásra és szakmai felfrissülésre lát esélyt.

Palágyi Eszter, a Michelin-csillaggal kitüntetett séf, aki korábban a Costes étterem vezetője volt és többször is megkapta az Év Séfje díjat, a WMN-nek adott interjúban beszélt a magyar gasztronómiai szakma állapotáról és saját betegségéről. Öt évvel ezelőtt gerincdaganatot diagnosztizáltak nála, ami miatt el kellett hagynia a Michelin-csillagos éttermet. Palágyi szerint a hazai "mérgező közeget" tehető felelőssé betegségének kiújulásáért, és úgy érzi, hogy a vendéglátóiparban tapasztalható problémák lelkileg és fizikailag is megbetegítik az embert.

Palágyi elmondása szerint már nincs vesztenivalója, és úgy érzi, Magyarország sok mindent elvett tőle. A séf, aki főként külföldön szocializálódott, úgy véli, hogy Magyarországon nem értékelik egymást az emberek, és eddig csak külföldön kapott elismerést. Gyógyulása után Dubajban talált munkát, ahol egy kilencvenfős stáb irányításával rövid idő alatt több fontos elismerést is nyertek, de a magyar szakmai körökben mégsem kapott dicséretet.

A séf a magyar gasztronómiai világot korruptnak nevezte, és kritizálta a különféle díjakat, amelyeket szerinte csak azért találnak ki, hogy valakit megtámogassanak. Úgy véli, Magyarországon a díjak elveszítették hitelességüket, és csak egy bizonyos kör számára érnek valamit. Palágyi szerint Magyarországon az a sikeres, aki nem vezet éttermet, hanem celebként vagy Michelin-csillagos séfként kikiáltja magát, valóságalap nélkül.