Katonákat képeznek autós oktatóvá

A Honvédelmi Minisztérium bejelentése szerint a hadsereg honvédeket képez gépjárműoktatóvá, akik 2024 őszétől kezdve a középiskolás diákokat taníthatják meg vezetni. Az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolásoknak a "B" kategóriás jogosítvány megszerzését, mely a KRESZ- és egészségügyi tanfolyamokat is magában foglalja, míg a gyakorlati képzést a Magyar Honvédség biztosítja a kiválasztott oktatási intézmények számára.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye alapján a katonák szakoktatói képzése és a hozzá kapcsolódó képesítő vizsgák augusztusban fejeződnek be. Ezt követően, már az őszi tanév kezdetétől fogva a kiképzett honvédek állhatnak a középiskolások rendelkezésére, hogy átadják nekik a gépjárművezetéshez szükséges tudást és készségeket.

A projekthez kapcsolódó pilotprogramban folyamatban van a kijelölt szakoktatók képzése, amelyet a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a KTI Nonprofit Kft. tart. A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt, amennyiben betöltötték 23. életévüket, középiskolai érettségivel, valamint legalább két éve érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkeznek.

A Honvédelmi Minisztérium hozzátette, hogy a diákok képzése a Magyar Honvédség és a középiskolák együttműködési megállapodása alapján valósul meg. A Telex információi szerint a Budapest Főváros Kormányhivatalához tartozó Mozaik utcai műszakivizsga-állomáson már júniusban látták parkolni azokat a húsz Suzukit, amelyeket a vezetési gyakorlatokhoz használnak majd.

A Vezess.hu információi szerint a képzésben részt vevő katonák fél év alatt sajátíthatják el az összes elméleti és gyakorlati tantárgyat, és további három hónapot kapnak az óralátogatásra és a tanítási gyakorlatra, ha ezekre nem kerül sor a hat hónap alatt. A katonából átképzett autós oktatók csak gyakorlati órákat fognak tartani, és a leszerelésüket követően nem használhatják ezt a végzettségüket.

Ezzel párhuzamosan folyamatban van az oktatóautók beszerzése is, ami az évekkel ezelőtti beszerzésből származó, honvédségi rendszámmal ellátott autók átalakítását jelenti.

A középiskolásoknak járó ingyenjogsi hírét még márciusban jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter.