Orosz vadász-tengeralattjárók az ír partoknál

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta legalább kétszer észleltek orosz tengeralattjárókat Írország közelében, amelyeket az Egyesült Államok is nyomon követett. A Bloomberg hírszerzési forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy az ír partoknál Kilo-osztályú vadásztengeralattjárók jelentek meg, az egyik eset 18 hónappal ezelőtt, a másik pedig nemrégiben történt.

A jelentés nem tisztázta egyértelműen, hogy a tengeralattjárók megsértették-e Írország felségvizeit, vagy csupán nemzetközi vizeken haladtak keresztül. Az Egyesült Államok mindkét esetben figyelemmel kísérte a tengeralattjárók mozgását, azonban nem ismert, hogy a brit és ír védelmi minisztériumok mennyire voltak tisztában az orosz jelenléttel.

A Kilo osztályú tengeralattjárók dízel-elektromos meghajtásúak, és képesek hagyományos torpedók mellett Kalibr típusú cirkálórakétákkal is támadást indítani. Oroszország az Ukrajna elleni invázió kezdete óta bejelentette, hogy növelni fogják a nemzetközi vizeken való jelenlétüket, és több gyakorlatot is terveznek az Atlanti- és Csendes-óceánon. Az orosz gazdaság azonban számos kihívással néz szembe, beleértve a makacsul magas inflációt, amely elemzők szerint 2024 végén jóval a központi bank által kitűzött 4%-os célérték felett marad.

Az orosz központi bank a magas infláció megfékezése érdekében még ebben a hónapban 200 bázisponttal, azaz 2 százalékponttal 18%-ra emeli a kamatlábakat. A jegybank egyre inkább "sólyom" szerepbe kerül, ami azt jelenti, hogy szigorúbb monetáris politikát folytat, mivel az infláció tovább gyorsult, és június 24-én az éves fogyasztói infláció elérte a 8,6%-ot.

Elemzők és közgazdászok többsége szerint az orosz jegybank július 26-án 18%-ra emeli az irányadó kamatlábat, míg mások szerint csak 17,5%-ra, vagy 100 bázispontos emelésre korlátozzák a monetáris szigorítást. A hitelfelvevőknek fel kell készülniük arra, hogy a gazdaságban lévő pénz még sokáig drága marad, sőt valószínűleg még drágább lesz.

Az infláció lassulásának hiánya arra kényszeríti a jegybankot, hogy fenntartsa a feszes monetáris irányt. Az év végi inflációt meredeken magasabbra, 6,4%-ra prognosztizálták, szemben az előző felmérésben szereplő 5,6%-kal. Az éves infláció tavaly (2023-ban) még mindig magas volt: elérte a 7,4%-ot; igaz ez csökkenést jelentett a megelőző évi (2022-es) 11,9%-hoz képest.

A közgazdászok többsége arra számít, hogy az orosz bruttó hazai termék (GDP) idén 3,1%-kal nő majd, és azt is előrejelzik, hogy az orosz rubel gyengülni fog: jelenleg körülbelül 87 rubelt ér egy dollár, de várakozásuk szerint ez jövőre akár már 97,5 rubel/dollár árfolyamig is romolhat.