Francia szélsőjobboldali jelölt náci relikviával pózolt

Egy francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés párti képviselőjelölt, Ludvine Daoudi botrányt kavart, miután nyilvánosságra került egy több évvel ezelőtti fotója, amin egy náci tiszthelyettesi tányérsapkát visel.

A calvadosi egyes számú választókerületben indult Ludvine Daoudi jó ötletnek tartotta, hogy egy Saint-Pierre-sur-Dives-i fegyverkiállításon felpróbálja a Luftwaffe egykori tiszthelyettesi tányérsapkáját, ám a közepén található horogkereszt miatt nagy botrány robbant ki. A Politico szerint a Nemzeti Tömörülés egyik tisztviselője, Philippe Chapron bejelentette, hogy Daoudi nem indul a parlamenti választások második fordulójában a fotó miatt.

Daoudi az előrehozott nemzetgyűlési választások első fordulójában közel 20 százalékot ért el a szavazatokból. Ellenfele, Emma Fourreau, a baloldali Új Népfront jelöltje, közzétett egy képernyőfotót Daoudi egy korábbi Facebook-bejegyzéséről, amin a jelölt a III. Birodalom légierejének jelképét viseli. Fourreau felhívást tett közzé, hogy senki se adjon szavazatot "ezekre a mocskos fasisztákra".

Chapron szerint Daoudi elismeri, hogy a kép ízléstelen volt, és jelölti státuszát visszavonják. Daoudi kilépése a versenyből azt jelenti, hogy Calvados 1. választókerületében két jelölt közül választhatnak a második fordulóban: Fourreau, aki második lett, és Joël Bruneau, a jobboldali A Köztársaságiak pártjának éllovasa.

A Nemzeti Tömörülés korábban is szembesült hasonló problémákkal, például amikor az Európai Parlament Identitás és Demokrácia frakciójából kizárták az AfD-t, mert a párt egyik vezetője, Maximilian Krah megkérdőjelezte, hogy mindenki, aki az SS egyenruháját viselte, bűnöző lett volna.

A Nemzeti Tömörülés másik jelöltje, Paule Veyre de Soras is kényes kérdésekkel találta szembe magát, amikor arról kérdezték, hogy a párt rasszista és xenofób-e. Veyre de Soras a válaszában példaként hozta fel, hogy a pártban különböző vallású és származású emberek is vannak, ezzel igyekezve cáfolni a rasszizmus vádját.