Filmes emléktárgyak milliós árverése

Több mint 300 000 font (140 millió forint) becsült összértékű filmes emléktárgyak kerültek kalapács alá a héten a dallasi Heritage Auctions aukciósházban.

Carrie Fisher, Leia hercegnő ikonikus Star Wars-rabszolgaruhája az 1983-as "A Jedi visszatér" című filmből 23 500 fontért (10 millió forintért) kelhet el a becslések szerint. A színésznő korábban a bikiniről beszélgetve azt állította, hogy „a méltóság szóba sem jöhetett”, amikor viselte.

Chris Hemsworth, a Thor: Sötét világ című filmjében használt kalapácsa is új gazdára találhat, nagyjából 13 700 fontért (6,3 millió forintért). A Star Wars-rajongók számára is van ok az örömre, hiszen az 1977-es "Egy új remény" című filmből származó Y-Wing csillagvadász modellje 235 000 fontért találhat gazdát a becslések szerint. Pedro Pascal sisakja, amelyet a sikeres Star Wars TV-sorozat, a Mandalóri című műsorban viselt, 15 600 fontot (7 millió forintot) érhet.

A zenei emléktárgyak kedvelői számára a Sex Pistols "God Save The Queen" című kislemezének ritka példánya is izgalmat kínálhat, amely várhatóan több mint 15 000 fontot (7 millió forintot) ér majd. A Sex Pistols 1977-ben a Buckingham-palotában dedikálta debütáló kislemezük több példányát, de a reklámfogás annyira ellentmondásos volt, hogy a legtöbb példányt megsemmisítették. Néhány példány azonban megmaradt, amelyeket az A&M Records vezetőinek adtak ajándékba, amikor a kiadó 1998-ban bezárta londoni irodáit.

Egy még ritkább példányt a Chippenham Wilts-i Wessex Auction Rooms-ban bocsátanak árverésre. Az eladó, aki 1984-ig dolgozott a kiadónál, érzelmi okokból tartotta meg a lemezt.

A dallasi Heritage Auctions aukciósház a mostani árverésen összesen 600 filmes kelléket kínál eladásra.