Hollandia új miniszterelnökét beiktatták

Több mint fél évvel a holland választások után Vilmos Sándor holland király hivatalosan is beiktatta Dick Schoofot, az ország új miniszterelnökét. Schoof, aki Mark Rutte utódja lett, közel 14 év után veszi át a kormány irányítását.

Dick Schoof, aki 2021-ig a Munkáspárt tagja volt, azóta viszont független politikusként tevékenykedik, a NATO-főtitkárrá választott Mark Rutte helyére lép. Közösségi média bejegyzésében Schoof egy biztonságos és igazságos Hollandiát ígért, és hangsúlyozta, hogy a bevándorlás- és szociális politikára is kiemelt figyelmet fog fordítani.

A holland hírszerző szolgálat, a terrorelhárító ügynökség és a bevándorlási hivatal korábbi vezetőjeként, valamint az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkáraként szerzett tapasztalatait most a miniszterelnöki székben kamatoztathatja.

A kormányfői posztot kompromisszumos megoldásként szerezte meg, miután a választásokat megnyerő szélsőjobboldali Geert Wilders nem vállalta a miniszterelnöki szerepet. Wilders, a bevándorlás- és iszlámellenes, euroszkeptikus, populista Szabadságpárt vezetője, koalíciós megállapodást kötött Rutte pártjával, a Néppárttal, az Új Szociális Szerződéssel és a Gazdák és Polgárok Mozgalmával. A választásokon győztes Szabadságpártnak öt minisztere van a kormányban, a Szabaddemokrata Néppártnak négy, az Új Társadalmi Szerződésnek ugyancsak négy, míg a Farmerek és Polgárok Mozgalma három minisztert delegált a kabinetbe.

Az új kormány tagjai, köztük a mezőgazdasági államtitkár Femke Wiersma és a pénzügyi államtitkár Folkert Idsinga, Vilmos Sándor holland király előtt letették az esküt, ígéretet téve arra, hogy becsületesen, szorgalmasan és pártatlanul, továbbá jó és igazságos köztisztviselőhöz illően végzik feladataikat. Wiersma és Idsinga az esküt fríz nyelven tette le, míg a többi miniszter a hagyományos "Isten engem úgy segéljen" helyett a "kijelentem, és ehhez tartom magam" szavakat választotta.

A kormánynak két magyar származású tagja is lesz: Szabó Zsolt digitalizációért felelős államtitkár lesz, és a kormányzati rendszerek biztonságáért, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kormánypolitikáért felel majd; a gazdasági tárcát pedig az anyai ágon magyar származású, Magyarország tiszteletbeli konzuljának kinevezett 46 éves Dirk Beljaarts kapta.

A kormányt alkotó négypárti koalíció vezetői megállapodtak, hogy az új kabinetben nem töltenek be tisztséget, helyette képviselőként folytatják munkájukat a parlament alsóházában.

Az országot 2010 óta miniszterelnökként, illetve ügyvezető kormányfőként vezető Mark Rutte az RTL Nieuws televíziócsatornának adott leköszönő interjújában háláját fejezte ki, hogy 14 éven keresztül irányíthatta Hollandiát. Rutte szeptembertől Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt váltja tisztségében, és bár továbbra is politikafüggő marad, nem fog nyilatkozni az utódai munkájáról.

Bár a 2010-es években botrányokba keveredő Geert Wilders nem lesz tagja a végrehajtó szervnek, a Szabadságpártot továbbra is ő irányítja a parlamentből.