Orbán Viktor új politikai törekvései Európában

Orbán Viktor a Patriots for Europe (PfE) nevű új politikai formációval szeretne nagyobb befolyást szerezni az Európai Unióban, és célja, hogy a patrióták hamarosan az Európai Parlament harmadik, majd második legnagyobb erővé váljanak.

Az új pártcsalád megalapítását vasárnap jelentette be Bécsben Orbán Viktor Andrej Babis volt cseh miniszterelnök és Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt elnöke társaságában. A kezdeményezéshez már csatlakozott a portugál Chega párt is. Az Európai Parlament szabályai szerint a pártcsalád létrehozásához hét tagállamból kell legalább 23 képviselőt összegyűjteni. Jelenleg a Fidesz és a KDNP 11, az ANO 7, az FPÖ 6, a Chega pedig 2 képviselővel rendelkezik, így a szükséges képviselők száma megvan, de még három további tagországból kell képviselőket szerezni.

Orbán Viktor a közelmúltban utalt arra, hogy Matteo Salvini Liga pártja hamarosan bejelentheti a csatlakozást, ami jelentős lépés lenne a pártcsalád megerősítése felé. Emellett Janes Jansa szlovén exkormányfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök pártjainak csatlakozása is szóba került, bár ez egyelőre valószínűtlennek tűnik.

A miniszterelnök célja, hogy egyesítse az Európai Parlament jobbszárnyát, amely eddig két nagy pártcsaládra oszlott: az atlantista, szabadpiacpárti, oroszellenes Európai Konzervatívok és Reformistákra (ECR) és a populista, gazdaságilag baloldalibb, oroszbarát szélsőjobb pártcsaládra, az Identitás és Demokráciára (ID). A közös nyilatkozat, amelyben a hasonló politikai irányvonalakat követő pártok együttműködését rögzítik, már elkészült.

Az Európai Parlament alakuló ülése július 8-án lesz, és a pártcsaládoknak július 4-éig kell bejelentkezniük, hogy részt vehessenek az EP vezetői posztjainak elosztásában. Orbánék számára ideális esetben addig kellene összegyűjteniük a megfelelő számú képviselőt, és ha a Liga csatlakozik, ez könnyebbé válhat.

Marco Zanni, a Liga olasz párt politikusa és az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakcióvezetője szerint a Patrióták Európáért képviselik a legérdekesebb alternatívát Európában, és az európai intézményes rendszer iránti „elégedetlenség katalizátora” lehetnek. Zanni hangsúlyozta, hogy az új politikai formáció az első alapkőnek számít, az első felvett kesztyű kihívásként mindazok számára, akik a status quóval szembeszállnak. A politikus szerint a jelenlegi európai status quónak, vagyis az eddig megszokott erőviszonyok fenntartásának hamarosan látszani fognak a korlátai.

Zanni szerint az Alternatíva Németországért (AfD) párt nem fog csatlakozni a patriótákhoz, és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) esetleges átlépéséről az ECR-ből a patriótákhoz azt mondta, a PiS jelenleg tárgyalási stratégiát követ, és „magasabb árat diktál” Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek. Zanni elárulta, az ID frakcióvezetőjeként tíz éve udvarol a PiS-nek, egy centimétert sem mozdultak, de hozzátette: „De meglátjuk, a hét tele lesz újdonságokkal”.

A politikus helytelennek nevezte az Európai Tanács magatartását Olaszország és Giorgia Meloni iránt, és úgy véli, ha „nem így bánnak, kevéssé elegánsan, Melonival, nem erősítették volna meg azt a tengelyt, amellyel hamarosan számolniuk kell majd”.