Rekordot döntött a Revolut, közel a brit banki engedély megszerzése

A Revolut pénzügyi technológiai óriás éves beszámolója szerint 2023-ban adózás előtti nyeresége elérte a 438 millió fontot, ami körülbelül 201,3 milliárd forintnak felel meg. A cég vezérigazgatója, Nikolay Storonsky szerint jó esély van arra, hogy a vállalat hamarosan megkapja a brit banki engedélyt.

A Revolut már 2021-ben benyújtotta a kérelmét a banki engedélyért az Egyesült Királyságban, de a folyamat hosszabb időt vett igénybe, mint várták. Storonsky a CNBC-nek adott interjúban elmondta, hogy a szabályozó hatóságok még dolgoznak az ügyön, de eddig nem merültek fel komolyabb aggályok a cég tevékenységével kapcsolatban. A Revolut mérete miatt a folyamat több időt vesz igénybe, mint a kisebb cégek esetében.

Jelenleg a Revolut egy engedélyezett elektronikuspénz-kibocsátó intézmény az Egyesült Királyságban, de a banki engedély megszerzésével lehetősége nyílna hitelezési termékek, például hitelkártyák, személyi kölcsönök vagy jelzáloghitelek kínálására.

A cég részvénystruktúrájával kapcsolatos problémákat, amelyek nem feleltek meg a Prudential Regulation Authority előírásainak, már kezelték. A Revolut megállapodást kötött a japán SoftBankkal a részvényeinek egységes osztályba történő átruházásáról, lemondva az elsőbbségi jogokról, ami elősegítheti a banki engedély megszerzését.

A Revolut pénzügyi eredményei jelentős növekedést mutatnak: az adózás előtti nyereség 438 millió fontra nőtt 2023-ban a 2022-es 25,4 millió fontos veszteségről. A cég bevételei 95 százalékkal, 1,8 milliárd fontra emelkedtek a 2022-es 920 millió fontról.

Victor Stinga, a Revolut pénzügyi igazgatója szerint a növekedés a felhasználók számának rekordszintű megugrásának és az összes kulcsfontosságú üzletágban, köztük a kártyadíjak, a deviza- és vagyonügyletek, valamint az előfizetések terén elért erős teljesítménynek köszönhető. A kamatbevételek jelentős növekedése mellett a cég jelentős összeget, mintegy 300 millió dollárt fordított reklámra és marketingre. Emellett a Revolut üzleti banki megoldásai is kiemelt figyelmet kapnak, 900 alkalmazott foglalkozik a business-to-business értékesítéssel.

A Revolut 2023-as éves jelentésében kiemelte, hogy egyre több ügyfél egyre több terméket vett igénybe. Az új lakossági ügyfelek 70%-a organikusan vagy egy ismerős ajánlására érkezett a bankhoz. Az ajánlásokkal elért növekedést marketing- és értékesítési funkciók egészítették ki, különösen a Revolut Business esetében, amelyhez az év folyamán havonta 20 000 kkv csatlakozott.

A vállalat új piacokon terjeszkedett, többek között Brazíliával és Új-Zélanddal bővült a portfóliója, ezáltal 38 országban van jelen világszerte. 2024 júniusi adatok szerint Európában a Revolut a legtöbbet letöltött alkalmazás volt a pénzügy kategóriában, és 17 országban az első helyen állt. A magyarországi adatok szerint a Revolut 2023. december 31-én 1,2 millió lakossági ügyféllel rendelkezett Magyarországon, és a 2023-as év során a lakossági ügyfélbázis 57%-kal, a vállalati ügyfelek száma pedig 56%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

A Revolut 2024 első hat hónapja is mozgalmasan telt, elindult a Revolut eSIM, hűségprogramot indítottak, és bevezették a Revolut Robo-tanácsadót. A társaság a globális központi irodáját a londoni Canary Wharf negyedben található YY épületbe költözteti.

A vezérigazgató hozzátette, hogy továbbra is dolgoznak az egyesült királyságbeli banki engedély megszerzésén, miközben új piacokra lépnek be. Megjegyzi, hogy 2024 júniusára elérték a globálisan több mint 45 milliós lakossági ügyfélszámot, de továbbra is jelentő növekedésre számítanak 2024-ben és azt követően is.