Aggasztó híreket közöltek Joe Bidenről az asszisztensei

Joe Biden délután 4 után már nem képes keményen dolgozni – ezzel magyarázza stábja az elnök szánalmas teljesítményét az este 9-kor megrendezett televíziós párbajban Donald Trumppal szemben. Mások szerint tanácsadói a túlzott felkészítéssel kimerítették a demokrata jelöltet.

Joe Biden délelőtt 10 és délután 4 között teljesít a legjobban – ezt állították névtelenséget kérő tanácsadói az Axiosnak. Az összeállítás címe is sokatmondó: A két Joe Biden, és az este, amikor Amerika megismerte a másikat.

A stáb azonban nem ítélte el az elnököt, sőt egyenesen védelmükbe vették a teljesítményét. Azt mondták, az egyetlen baj, hogy a hatórás időkereten kívül lassul a munkabírása. Kívülről egészen másként hatott június utolsó csütörtöki emlékezetes estéje. Soha korábban nem rendeztek hónapokkal a választások előtt tévépárbajt.

Joe Biden szereplése annyira siralmas volt, hogy a demokraták kétségbeestek, sőt egyesek azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán versenyben maradhat-e. A regnáló elnök halk, akadozó hangon és tátott szájjal, bámészkodó tekintettel lépett a színpadra. Néha még a gondolatait is alig tudta befejezni.

Erre ráb@sztunk

– így reagált egy számos kampányt átélt demokrata Biden bemutatkozására a CNN-en.

Asszisztensei és tanácsadói egyszerűen azt mondják, az elnök a hatórás időablakon kívül nagyobb valószínűséggel követ el verbális hibákat, és fárad el – még külföldi utazásain is.

A Biden család a vita utáni hétvégén Camp Davidbe vonult vissza, ahol biztatták, hogy folytassa kampányát, mintha mi sem történt volna, viszont tanácsadói fejét követelték az elnök harmatgyenge szerepléséért.

Joe Biden belezavarodott

Pedig hónapokig készültek a televíziós vitára Trumppal. A Washington Post úgy értesült: Biden belső köreiből néhányan épp a túlzott felkészítéssel magyarázták a vártnál sokkal gyengébb teljesítményt. Mások azt mondták, túl sok tanácsadó vett részt az utolsó, egy hétig tartó felkészítésben. Azt mondják, azon meggyőzőnek bizonyult. A nézők azonban nem a próbát látták, hanem a bemutatót, élőben.

A kimenetel?

Kommentátorok és politikusok egyaránt „katasztrofálisnak” minősítették Biden szereplését, és sokadjára tették fel a kérdést: vajon nem túl idős-e egy újabb elnöki ciklushoz? – emlékeztetett a Busines Insider.

A 81 éves Biden időnként teljesen zavarba ejtő kijelentéseket tett, és néha arról is megfeledkezett, mivel kezdte a mondatot. Amikor például az államadósságról kérdezték, egy meglepő kitérővel azt kezdte ecsetelni, hogy „végre legyőztük a Medicare-t”. Ez volt az amerikai egészségbiztosítási reform elképzelése, Barack Obama választási ígérete, amelyet elnökként 2009-ben próbált átnyomni a törvényhozáson, akkor, amikor Joe Biden volt az alelnöke.

Alábecsülte a vita fontosságát

„Pályafutásom felében azért bíráltak, mert én voltam a legfiatalabb a politikában. Én voltam a szenátus második legfiatalabb tagja, most pedig én vagyok a legidősebb” – így reagált a vitában a korával kapcsolatos fenntartásokra Biden.

Stábjának megállapításai ellentmondanak érvelésének, mely szerint az életkor nem befolyásolja az elnökválasztási versenyt.

Amerikai honfitársaim, a nemzetünk előtt álló kérdés nem az, milyen idősek vagyunk, hanem az, milyen idősek elképzeléseink

– így védte életkorát a hagyományos évértékelőben, a State of the Unionben, márciusban.

Nem volt szerény az MSNBC-ne adott interjújában sem, májusban: „Pokolian sok bölcsességre tettem szert, és többet tudok, mint az emberek túlnyomó többsége. Tapasztaltabb vagyok bárki másnál, aki valaha is pályázott erre a tisztségre” – jelentette ki, majd hozzátette, bebizonyítottam, hogy „tiszteletreméltó és hatékony vagyok”.

Biden utólag elismerte, hogy rosszul szerepelt a televíziós párbajban, amit azzal magyarázott, hogy alábecsülte fontosságát. Az elmúlt napokban mindent megtett annak érdekében, hogy feledtesse szánalmas szereplését, sőt arról próbálta meggyőzni híveit és támogatóit, hogy ő a demokraták legalkalmasabb elnökjelöltje. Egy wisconsini rádiónak adott interjúban ismét elismerte, hogy „elszúrta” a vitát, de azt ígérte, hogy folytatja az újraválasztásáért dúló harcot és nem fog visszalépni.

Minden jel szerint nem vette fontolóra visszalépését, amit pártja sem kényszeríthet ki. Azonban Raúl Grijalva arizonai kongresszusi képviselő és Lloyd Doggett texasi képviselő, mindketten demokraták, nyilvánosan szólították fel Bident, hogy lépjen vissza a 2024-es elnökválasztástól. Marie Gluesenkamp Perez washingtoni képviselő és Jared Golden maine-i képviselő pedig már lefutott versenyként kezelik az elnökválasztást, amelyet szerintük Donald Trump meg is nyert. Biden azonban határozottan kijelentette: "Nem távozom.".

Donald Trump volt amerikai elnök biztosra vette, hogy Biden kiszáll az elnökválasztási versenyből a múlt heti vitán nyújtott gyenge teljesítménye után. Trump egy kiszivárgott videón Kamala Harris alelnököt is kritizálta, mondván, "annyira szánalmas, annyira ki** rossz", és kétségbe vonta képességét, hogy hatékonyan tárgyaljon nemzetközi vezetőkkel. Biden azonban továbbra is állítja, "nem fogja senki sem kiszorítani", és a Fehér Ház tagadta, hogy az elnök kiszállna a versenyből.

A brit Economist magazin újabb véleménycikket közölt, amelyben Joe Biden amerikai elnök visszalépését sürgeti. A lap szerint a demokraták sürgősen szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy ha most nem lépnek fel, Trump győzni fog. Az Economist szerint a demokrácia védelmében történő elnökjelölti vita eltussolása még nagyobb megvetést fog generálni, és azzal érvelnek, hogy Amerika megújulásának elkezdődnie kell egy új jelölt megválasztásával Trump legyőzésére. A lap kritikája szerint Biden és pártjának dönteniük kell, hogy az országhoz vagy a párthoz akarnak hűségesek lenni, és megújulást szorgalmaznak, amit egy új demokrata jelölt személye testesíthetne meg.

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdászprofesszor szerint azonban a gazdaságpolitikai teljesítmény szempontjából Biden gazdasági teljesítménye meggyőzőnek tekinthető. Stiglitz kiemelte, hogy Biden hivatalba lépése után elfogadott mentőcsomagja, az infrastrukturális törvény, a CHIPS and Science Act, valamint az infláció csökkentéséről szóló 2022-es törvény révén jelentős előrelépéseket ért el az amerikai gazdaságban. Ezen intézkedések révén az USA kilábalása a koronavírus-járványból erősebb volt, mint bármely más fejlett országé, és a gyermekszegénység arányát is majdnem a felére csökkentette egy év alatt.

Joe Biden orvoshoz fordult a múltheti elnökválasztási vitán nyújtott gyenge teljesítménye után. Az elnök megfázással küszködött a vitán, és jet-lagje is volt, ezért fordult egészségügyi szakemberhez. Ezt az információt zárt körben osztotta meg az ország demokrata kormányzóinak, de Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője megerősítette a The Hillnek. Korábban Karine Jean-Pierre, egy másik szóvivő azt mondta: Biden nem volt orvosnál. A Fehér Ház által közzétett információk szerint Joe Biden már jobban van, és a politikus kampánystábja szerint a vitán tanúsított gyenge teljesítménye is ezekkel az egészségügyi problémákkal és nem a politikus szellemi állapotával magyarázható.

Donald Trump egy kiszivárgott videóban trágár szavakkal értékelte Biden teljesítményét a vitán, és úgy nyilatkozott, hogy "belerúgtam abba az öreg, lerobbant szarkupacba", miközben azt is állította, hogy Kamala Harris lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje. Biden stábja a kiszivárgott videóval kapcsolatban megállapította: újabb mélypontra ért Donald Trump, és ismét kiderült, hogy a volt elnök "nem tiszteli a nőket, lenézi a fekete amerikaiakat, és teljesen semmibe veszi a demokráciánkat és a demokratikus normáinkat" - számolt be a Telegraph.

(Borítókép: Joe Biden 2023. január 9-én. Fotó: Hector Vivas / Getty Images)