Magyar filmek nemzetközi sikerei

A hétvégén több magyar film is elismerést kapott külföldi filmfesztiválokon. Hevér Dániel első mozifilmje, a Valami madarak, és Chilton Flóra rövidfilmje, a Széllel szemben is díjazásban részesült a 53. Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon, míg Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje és Moldovai Katalin Elfogy a levegő című alkotása is elismeréseket kapott.

A Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon a Valami madarak című alkotás külön elismerésben részesült, amely a generációk közötti kötődés és a párhuzamos sorsok bemutatásával hívja fel a figyelmet az idősebbek és fiatalabbak közötti kapcsolat fontosságára. A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült film Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével, Kertész Zsanett forgatókönyvíró, Nagy Marcell operatőr, Csabai Attila vágó, Kalotás Csaba zeneszerző és Dreissiger László producer munkájával jött létre.

A lagówi fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában Chilton Flóra Széllel szemben című rövidfilmje is díjat kapott, amely egy gyermekotthonból megszökő ikerpárról szól. Az alkotást a friss színészi játék és a road movie elemek eredeti használatáért méltatták. A film producere Tóth Bálint, operatőre Hejüsz Betti.

Kassán az Art Film Fesztivál zsűrije elismerő oklevéllel jutalmazta Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmjét, amely a ’90-es évek vonatjegy hamisítási botrányát dolgozza fel animációs formában. A hazai mozikban április elején bemutatott alkotás producerei Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, operatőre Horváth Árpád, vágója Szabó Dániel, zeneszerzői Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós, a film az Umbrella Entertainment gyártásában, Temple Réka szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment koprodukciójában készült.

Moldovai Katalin Elfogy a levegő című első mozifilmje a kassai fesztivál közönségdíját nyerte el. Az Inkubátor Program támogatásával készült alkotás főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde és Sándor Soma, a forgatókönyvet a rendező Palóczi Zitával írta, operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin. A film a torontói világpremier óta több nemzetközi fesztiválon is sikert aratott, többek között Varsóban, Arras-ban, Thesszalonikiben és Mannheimben is díjakkal ismerték el, legutóbb pedig a belgrádi fesztiválon nyerte el a legjobb elsőfilm díját.