Haláluk után is milliárdokat keresnek a zenészlegendák

Az elhunyt világsztárok, mint Michael Jackson és Elvis Presley, még haláluk után is jelentős jogdíjakat generálnak örököseik számára az internetes, tévés és rádiós lejátszásokból.

A már nem élő zenészlegendák slágerei továbbra is népszerűek a közönség körében, ami hatalmas összegek jogdíjbevételét jelenti az örökösök számára. Michael Jackson, Elvis Presley, Prince, Whitney Houston, John Lennon és Bob Marley hagyatékai évről évre milliárdos nagyságrendű jogdíjakat hoznak, mivel dalait világszerte játsszák a rádiók, tévék és különböző internetes portálok.

Jeff Johnson, az amerikai Forbes magazin által megkérdezett szakértő szerint a legikonikusabb sztárok sosem mennek ki a divatból, és ezáltal folyamatos bevételt biztosítanak az örökösöknek. Johnson hozzátette, hogy a nagy szórakoztatóipari multicégek éppen ezért vásárolják meg sorra a legendás együttesek és énekesek jogdíjait, mivel ezek aranybányát jelentenek a YouTube és a Spotify népszerűségének köszönhetően.

Az összeállítás szerint a tavalyi év legjobban kereső elhunyt sztárjai között Michael Jackson 41 milliárd forinttal vezet, míg Elvis Presley 36 milliárd forinttal követi őt. A lista további helyezettjei Prince 11 milliárd, Whitney Houston 10 milliárd, és John Lennon 8 milliárd forintos jogdíjbevétellel rendelkeznek.

A toplistán szerepelnek még olyan neves előadók, mint Bob Marley 6 milliárd, Bing Crosby 5 milliárd, George Harrison 4,6 milliárd, Freddie Mercury 4,5 milliárd, és George Michael 4 milliárd forintos jogdíjbevétellel.