Andoki kalandok: machetékkel ébredés a sötétben

„Félálomban forgolódom a matracon, a levegő nehéz, a vihar előtti fülledtségben csak néhány légy próbál szabadulni tompultan az egészségház falán pislogó villanykörte bűvköréből. Hirtelen zajt hallok, két motor áll meg közvetlenül a sátraink mellett. Mire kikászálódok alsónadrágban, már vagy 30 ember veszi körbe a táborhelyünket, fejlámpákkal és telefonokkal világítva, néhányan machetével felfegyverkezve” – írja Heiszig Benedek erdőmérnök, filmes freelancer, nomád utazó a Földgömb magazin legújabb számában. Az utazó egy több ezer kilométeres extrém biciklitúrát tekert végig, amely Bolíviában, Santa Cruzban indult és La Pazban ért véget, majd az Andokból az Amazonasig folytatódott.

A helyiek először veszélyesnek ítélik az utazók jelenlétét, mert azt hallották, hogy a gringók gyerekeket rabolnak el a szerveikért, és lenyúzzák az arcukat. A jelenségnek neve is van, a pelacara, ami magyarul archámozónak fordítható. A helyzetet nehezíti, hogy a TikTokon terjedő babonák szerint az alienek éjszaka drónokkal és jetpackkel érkeznek, majd lézerfegyverrel lövik ki az áldozatokat. A túrázók végül a helyiek megnyugtatására megmutatják az útleveleiket és a cuccaikat, de a helyzet csak lassan oldódik.

A következő reggel a falu másik fele már barátságosan közelít a túrázók felé, és a történet egy papírgalacsinnal ér véget, amelyen két kisiskolás lány telefonszáma szerepel.

Az utazás során a táj és a gasztronómia is változik, a magasból leereszkedve a növényzet mellett az ételek is változatosabbá válnak. A túra során a csapat találkozik helyi gyerekekkel, akik sütit és banánt kínálnak nekik, és egy faluban még vacsorát is kapnak, amit a helyiek nem hajlandóak elfogadni.

A dzsungelben tábort verve a csapat furcsa hangokat hall éjszaka, és reggel a Nimfátyol-vízesés felfedezésére indulnak. Európában, Magyarországon nincs ilyen természet, az otthoni erdő ehhez képest csak kukoricaültetvény.

Tingo Mariában egy hostelben szállnak meg, ahol a tulajdonosok mesélnek gyerekkorukról, amikor az apjuk uralta a helyi kokainbizniszt. A környék mára átállt a kakaó-, kávé- és gyümölcstermesztésre.

A túra során a csapat grillezett krokodilt kóstol, és a Velo de la Novia vízesésnél pihen meg. Honoriában a rendőrségnél kérnek szállást, ahol egy bennszülött családdal osztoznak a helyen. Az Ucayali folyón és az Amazonason hajózva folytatják útjukat, ahol különféle élményekben lesz részük. A teljes cikket a Földgömb magazinban lehet elolvasni.