Cseh Katalin a megafonosoktól kéri a sértő videó törlését és bocsánatkérést

Cseh Katalin felszólította Trombitás Kristófot és Apáti Bencét, valamint "az összes kedves megafonos kollégájukat", hogy távolítsák el azt a videót, amelyben a politikus szerint a nőiségét és emberi méltóságát sértő kommentárok kíséretében "bezoomolnak a lába közé", és kérjenek bocsánatot.

A momentumos politikus Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben arra kérte a megafonosokat, hogy vegyék le azt a videót, amelyben politikai pontokat próbálnak szerezni a saját táboruknál azzal, hogy a lába közé zoomolnak, és gyalázatos kommentárokat fűznek hozzá. Trombitás korábban egy videóban azt állította, hogy Cseh Katalin a választási siker érdekében "muffot villantott", és Sharon Stone-t játszott.

Cseh Katalin hangsúlyozta, hogy nem jogi érvekre hivatkozva, hanem az alapvető emberi minimumra és a normális társadalmi együttélés szabályaira alapozva kéri a videó eltávolítását és bocsánatkérést. Elmondása szerint nem kívánja jogi útra terelni az ügyet, mivel nem szeretné, ha a bíróság elemezné, hogy a közszereplőknek kötelességük-e tűrni az ilyen jellegű támadásokat.

A politikus kifejtette, hogy tisztában van azzal, a politikai szerepvállalás durva és méltatlan kritikákat is magával hozhat, de úgy véli, hogy a női közszereplőknek nem kellene szó nélkül tűrniük az ilyen jellegű, méltatlan, zaklató és traumatizáló abúzust. Cseh Katalin szerint a női politikusok számára ez a napi realitás, és ez elfogadhatatlan.

Cseh Katalin szerint az ilyen videók nem csak a politizáló nőknek ártanak, hanem a társadalom egészének is, mivel normalizálják az online abúzust és legitimálják a nők elleni támadásokat. Hozzátette, hogy az olyan videók, mint amik most róla készültek, nem csupán nekik, politizáló nőknek elképesztően károsak, hanem a társadalom egészének is, mivel normalizálják azt az online abúzust, amitől fiatal lányok tömegei szenvednek, és legitimálják azt a gyakorlatot, amikor férfiak az exeikről terjesztenek manipulált, vagy beleegyezés nélkül készült intim képeket.

Cseh Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a társadalom biztonságosabb helyet szeretne minden nő számára, és ha fontosnak tartják a női hangokat a közbeszéd formálásában, akkor csírájában kell elfojtani ezeket a gyakorlatokat. Kérdést vetett fel azzal kapcsolatban, hogy elfogadható lenne-e, ha egy fideszes női politikusról készülne egy hasonló videó, és emlékeztetett arra, hogy a jobboldal hirtelen megtalált feminizmusa Varga Judit esete után bejárta az egész jobboldalt. Biztos benne, hogy a megafonosok és fideszes főnökség sem szeretne egy olyan világot a női szeretteiknek, amiben normalizálva van az ilyen típusú zaklatás, és arra kérte őket, hogy ennek szellemében cselekedjenek.