Sikerült eloltani az Athénnál pusztító erdőtüzet, de kemény nyárra számítanak

Vasárnapra sikerült megfékezni az Athén határában tomboló erdőtüzet, azonban Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint a nehézségek csak most kezdődnek, és kemény nyárra figyelmeztetett a természeti csapások tekintetében.

A görög hatóságok jelentős erőforrásokat mozgósítottak a tűz oltására: tizenöt helikoptert és repülőgépet, valamint több száz tűzoltót vetettek be a lángok elleni harcban, amelyek a fővárostól körülbelül 20 kilométerre található sűrű erdőségben csaptak fel.

Az erdőtűz szombaton kezdődött egy olyan térségben, ahol már hosszabb ideje nem esett csapadék, ráadásul hetek óta tartó, 35 Celsius-fokot meghaladó hőhullám sújtja az országot. A tűz keletkezését tovább súlyosbították a heves széllökések, amelyek a füstöt és a hamut Athén felé terelték, így a főváros számos kerületében érezhető volt az égett szag és hamu is hullott.

Micotákisz miniszterelnök a Facebookon kifejtette, hogy "a nehézségek még csak most kezdődnek" és "folyamatosan aggódunk". A tűzoltóság vasárnapi közleménye szerint Közép-Görögország szinte minden régiójában, valamint több szigeten is tüzek ütöttek ki. A legsúlyosabb helyzet Szérifosz szigetén volt, ahol hat faluból kellett ideiglenesen kitelepíteni az embereket, de a polgármester szerint az éjszaka folyamán sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet.

Athéntól keletre, Szúnionban és a mintegy 90 kilométerre északra található Halkida településénél is több kisebb erdőtűz pusztított, és az ERT értesülése szerint több épület is a lángok martalékává vált. A hatóságok szerint az erdőtüzek által érintett térségekben nincsenek turisztikai létesítmények.

A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy az országban az elmúlt tél volt a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, ami kedvezőtlen előjele lehet további erdőtüzek kialakulásának az idei évben.