1300 zarándok halála a mekkai haddzson

Az idei mekkai zarándoklat, a haddzs során döbbenetes számú, több mint 1300 ember vesztette életét a hatalmas hőség következtében. A Szaúd-Arábia által megerősített adatok szerint a június 14. és 19. közötti időszakban 1,8 millió hivatalos zarándok vett részt az eseményen, mely során a hőmérséklet olykor elérte az 51 Celsius-fokot.

A zarándoklat az iszlám öt pillérének egyike, melyet minden anyagilag és fizikailag erre képes felnőtt muszlimnak legalább egyszer élete során kötelessége teljesíteni. A haddzs azonban nemcsak a hőség, hanem a fizikai megterhelés miatt is veszélyes lehet a résztvevőkre. A hőmérsékleti adatok kapcsán eltérő források szerint az egyes napokon 46 és 49 fok közötti értékeket mértek. Jelenleg is 95 zarándokot ápolnak kórházban.

A múltban is történtek már tömeges halálesetek a zarándoklatok során. Például 2015-ben Minában a zsúfoltság és tömegpánik következtében több mint 2400 zarándok vesztette életét, bár Szaúd-Arábia csak 769 áldozatot ismert el. Ugyanebben az évben egy daru dőlt a mekkai nagymecsetre, 111 ember halálát okozva. 1990-ben pedig egy alagútban történt tömegpánik során 1426 zarándok halt meg.

Az áldozatok pontos számát nehéz megállapítani, mivel Szaúd-Arábia nem szokta rendszeresen közölni a halálesetek statisztikáit. Az idei áldozatok 83 százaléka nem regisztrált zarándok volt, akik a hivatalosan regisztrált 1,8 millió zarándok mellett egy több százezres csoportot alkottak. Egy névtelen szaúdi forrás szerint körülbelül 400 ezren vettek részt engedély nélkül a zarándoklaton.