Matteo Salvini üdvözli a hazafias erők összefogását és bővülését

Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője örömét fejezte ki a magyar, osztrák, cseh és most már a portugál hazafias erők összefogása kapcsán, és hangsúlyozta, hogy pártja évek óta azon dolgozik, hogy egy más Európát építsenek a baloldal nélkül.

A Liga vezetője közösségi oldalán osztotta meg gondolatait, miután vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Andrej Babis, a cseh ANO vezetője bejelentették egy új, hazafias európai erők által alkotott szövetség, a Patrióták Európáért (Patriots for Europe) megalakítását. Salvini szerint a baloldali erők az utóbbi években tönkretették Európát, és a Liga célja, hogy olyan pártokat vonjon be, amelyek nem támogatják Ursula von der Leyent. A Liga vezetője kiemelte, hogy fontos egy erős, patrióta, összetartó csoport kialakítása, amely ellenzi a kerülőutakat, és üdvözölte azokat a politikai vezetőket, akik hajlandóságot mutattak erre.

A Liga, amely jelenleg az Identitás és Demokrácia (ID) európai pártcsoporthoz tartozik, a bécsi találkozó előtt kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy szükséges azok erejének egyesítése, akik meg akarják változtatni Európát és alternatívát kínálni a "gyalázatos baloldali erőkre" Brüsszel arroganciájával szemben.

A bécsi találkozón egy patrióta kiáltványt is elfogadtak, amelyet Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis közösen írtak alá, és egy közös sajtónyilatkozattal erősítettek meg. Mráz Ágoston Sámuel szerint a Fidesznek és a KDNP-nek ambiciózus céljai vannak ezzel a szövetséggel, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, hogy a Fidesz számára ez az utolsó esély lehet arra, hogy elkerülje a legrosszabbat, vagyis hogy egyetlen európai pártcsalád frakciójához sem tudjon csatlakozni.

A szövetséghez nemrég csatlakozott a portugál Chega párt is, amelynek elnöke, André Ventura bejelentette, hogy része kíván lenni a formálódó szövetségnek. A Chega, amely 2019-ben alakult és a 2022-es portugáliai parlamenti választásokon már 12 mandátumot szerzett, a 2024-es választások után 50 képviselőt küldhettek a parlamentbe. Ventura a csatlakozási szándékát közösségi oldalán is megerősítette, és jelezte, hogy szerdára összehívja a párt vezetését, hogy megerősítsék a csatlakozást. A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot kívánnak létrehozni, és Orbán Viktor nyilatkozata szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának. Ehhez azonban egyelőre nincsenek elegen, mivel új európai parlamenti frakcióhoz 7 tagországból legalább összesen 23 képviselő szükséges. Jelenleg négy országnál és 26 mandátumnál tartanak.

A német Alternatíva Németországnak (AfD) párt szóvivője, Alice Weidel elismeri Orbán új európai pártcsaládját, de egyelőre nem csatlakoztak a szövetséghez. Weidel kijelentette, hogy jelenleg nem csatlakoznak, de a jövőben megfontolhatják ezt a lépést. Az AfD képviselői korábban az Identitás és Demokrácia (ID) EP csoport tagjai voltak, de az EU-választások előtt kizárták őket. Annak ellenére, hogy képviselőik számát 9-ről 15-re növelték, valószínű, hogy az AfD politikusai a következő ciklusban függetlenek maradnak.