Francia kutató bűnösnek vallotta magát Oroszországban

Egy francia állampolgár, akit azzal vádolnak, hogy illegálisan gyűjtött katonai adatokat Oroszországban, bűnösnek vallotta magát. Laurent Vinatier, aki hosszú ideje dolgozott az országban, nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként, és érzékeny információkat gyűjtött, amelyeket állítólag külföldi hírszerző szolgálatok használhattak fel.

Laurent Vinatier, a francia kutató, akit a múlt hónapban vettek őrizetbe Moszkvában, beismerte, hogy nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként, miközben érzékeny katonai információkat gyűjtött Oroszországban. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai egy étteremben fogták el.

Vinatier ellen a vád az, hogy szándékosan gyűjtött olyan katonai információkat, amelyeket külföldi hírszerző szolgálatok felhasználhattak volna Oroszország biztonságának megkárosítására. Emmanuel Macron francia államfő cáfolta, hogy Vinatier a francia államnak dolgozott volna, és az őrizetbe vételt az orosz dezinformációs kampány részének nevezte.

Az orosz Nyomozó Bizottság szerint Vinatier a kihallgatás során elismerte bűnösségét, és több éven át nem tartotta be az oroszországi külföldi ügynökökre vonatkozó törvényeket. A hatóságok hét tanút hallgattak ki, akiktől állítólag Vinatier katonai információkat próbált szerezni, és bizonyos találkozóikról felvételek is készültek.

Vinatier munkáltatója, a Humanitárius Párbeszéd Központja (HD), egy svájci székhelyű konfliktusközvetítő csoport, azt közölte, hogy tevékenységüket pártatlanul és függetlenül végzik, és embereik világszerte dolgoznak a fegyveres konfliktusok megelőzésére, enyhítésére és megoldására.

A 47 éves Vinatier akár öt év börtönbüntetésre is számíthat, és jelenleg előzetes letartóztatásban van, annak ellenére, hogy a francia nagykövetség támogatta a szabadlábra helyezését. Az előzetes letartóztatás időtartama augusztus 5-ig tart.