Halálspirálba kerülhetnek Alaszka gleccserei

Felgyorsult az alaszkai jég olvadása, és a folyamat hamarabb válhat visszafordíthatatlanná, mint azt korábban gondolták – idézett az MTI egy kedden publikált tanulmányt.

A Newcastle-i Egyetem tudósai az Alaszka fővárosától, Juneautól északra húzódó Juneau jégmező olvadását tanulmányozva fedezték fel, hogy 2010 óta a jégmező gleccsereinek olvadása felgyorsult. A kutatók szerint a jégmező hóborította területe 4,6-szer gyorsabban olvad, mint az 1980-as években. A Juneau jégmező visszafordíthatatlan eltűnését okozhatja, ha a jég olvadása a jelenlegi gyorsasággal folytatódik.

A jégmező térfogatában 1979 és 2010 között tapasztalt évi zsugorodás üteme kétszeresére nőtt a 2010-et követő tíz évben. A Juneau jégmező Alaszka és a kanadai Brit Columbia határán húzódik, és az 1770 óta vezetett feljegyzések alapján a jégmezőnek már csaknem a negyede elolvadt. Minden gleccserén megfigyelték az olvadást, és 108 gleccser már teljesen eltűnt.

A világ legnagyobb jégmezői közül több is Alaszkában található, a Juneau pedig Észak-Amerika ötödik legnagyobb ilyen formációja, kiterjedése mintegy 3900 négyzetkilométer. A tudósok szerint a Juneau jégmező olvadását okozó körülmények Kanada, Grönland, Norvégia és más, az Atlanti-óceán legészakibb részén lévő jégmezőkre is hasonló hatással vannak.

A korábbi becslések szerint a Juneau jégmező 2040-ig egyenletes ütemben olvad, 2070-től pedig felgyorsul majd az olvadása, de a kutatók szerint ezt az előrevetített verziót már frissíteni kell az új eredmények tükrében. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ha a Juneau jégmező összes hava elolvadna, ami nagyon sokára következik be, az sem emelné meg jelentősen a tengerszintet.

„Az történik, hogy a klímaváltozás miatt rövidebbek a telek és hosszabbak a nyarak. Megnyúlt az olvadási szezon” – magyarázta Bethan Davies, a Newcastle-i Egyetem glaciológusa, a tanulmány vezető szerzője. Brian Brettschneider alaszkai klímatudós, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében, aggasztónak nevezte a kutatók eredményeit, és arra figyelmeztetett, hogy az elvékonyodó jégmező „halálspirálba” kerülhet.

Alaszka folyói is mutatják egyébként a felmelegedés káros hatásait: az olyan fémek, mint a cink, a réz, a kadmium vagy a vas oxidálódnak a permafrosztból való kiolvadásuk után, potenciális színezőanyaggá válnak a vízben, és egyúttal növelik annak savasságát, amit általában rosszul tűrnek az élőlények. A probléma szemmel látható: az alaszkai folyók narancssárgára színeződnek.