OTP: jelentős összeg érkezik Romániából

Az OTP Bank hamarosan 350 millió eurót kap a Banca Transilvaniától, miután a román versenyhatóság jóváhagyta az OTP Bank Romania eladását.

Az OTP Bank kivonulása Romániából a végső szakaszához ért, miután a román versenyhatóság engedélyezte, hogy a Banca Transilvania megvásárolja a magyar hitelintézet romániai leánybankját. Az ügylet lezárásával az OTP 347,5 millió eurót, azaz jelenlegi árfolyamon 137,2 milliárd forintot kap a vevőtől.

Az OTP Bank Romania a romániai bankpiac 11. szereplője volt, 2,64 százalékos piaci részesedéssel, és a kivonulás egyik oka az volt, hogy a piacon nem sikerült jelentősebb előrelépést elérni.

A bank részvényeinek árfolyama a hírek hatására nem mutatott jelentős változást, mivel a piac már korábban beárazta az információt. A szerdai kereskedés során a részvények árfolyama csak csekély mértékben emelkedett a keddi 2,5 százalékos esés után.

Az OTP részvények árfolyama az idei csúcstól távolodik, két hónapja még 18 600 forintot ért egy részvény, míg jelenleg 800 forinttal kevesebbet. Azonban az osztalék kifizetése után, amely részvényenként 540 forint volt, az év eleje óta tartott részvények 13 százalékos hozamot hoztak, ami az európai szektortársakhoz képest nem számít kiemelkedőnek.

A befektetők számára jelenlegi legnagyobb bizonytalanságot az OTP-t érintő adóterhek esetleges negatív módosítása jelentheti. Bár konkrétumok még nincsenek, a kormányzati kommunikációból következtetni lehet a banki külön- és extraprofitadó átalakításának szándékára. A szerdai kormányülésen felmerülhet ez a kérdés, bár erre ígéret még nem hangzott el.

Az OTP csoport adózott nyereségére vonatkozóan az elemzői várakozások szerint idén a nyereség akár kevesebb is lehet a tavalyinál, a külföldi leánybankokkal együtt értve. A legutóbbi elemzői konszenzus szerint az OTP csoport nettó eredménye idén 897 milliárd forint körül alakulhat a 2023-as 990 milliárd forint után, és ebben még nem szerepelnek az adóterhek esetleges módosításai.

Az extraprofitadó tekintetében az OTP-nek a bevezetés évében, 2022-ben 78 milliárd forintot kellett befizetnie, míg tavaly ennek mintegy felét. A tervek szerint a kormány jövőre megszüntetné az extraprofitadót.