Hamarosan drágulhatnak a lakáshitelek?

Felbolydult a lakáshitelpiac, miután a június végével leköszönő kamatplafonnal párhuzamosan a legnagyobb bank rögtön élt a lehetőséggel és megemelte lakáshitele kamatát. Az OTP Bank után várhatóan a többi pénzintézet is lépni fog, a kérdés csak az, hogy mikor.

Kamatplafonon innen és túl

A kormány két lépésben önkéntes kamatplafon bevezetésére kérte a bankokat, amelynek értelmében a csatlakozó pénzintézetek 2023. október 9-től nem kínálhatnak 8,5%-os THM feletti lakáscélú jelzáloghitelt, és idén év elejétől pedig 7,3%-on húzta meg a THM határt. Az önkéntes kamatplafonra minden hazai pénzintézet reagált, így a hitelkamatok a kívánt szintek alá csúsztak. Az alacsonyabb jövedelmű igénylők számára ez előnyös volt, de a kamatplafon kivezetésével és az OTP Bank lépésével hamarosan a többi bank is emelheti a lakáshitele kamatát. A piaci kamatszintek változása miatt a lépésre szükség is van, hiszen a bankok által elérhető nyereség csökkent.

Egy fecske nem csinál nyarat – vagy mégis?

Az OTP Bank azonnali kamatemelésről döntött a kamatplafon kivezetésével egyidejűleg. A végig fix lakáshitel kamata július 1-től 6,99%-ról 7,99%-ra, az 1×1 lakáshitel kamatszintje 7,74%-ra emelkedik. A kamatkedvezményeknek köszönhetően az elérhető legkedvezőbb kamatszint a júniusban is érvényes 6,67% marad, de ezt csak a kiemelkedően jól kereső igénylők érhetik el. Az MBH Bank, az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, a K&H Bank és a Gránit Bank kamatai nem változtak, míg a CIB Bank a szabad felhasználású, felújítási kamatkedvezménnyel elérhető jelzáloghitel esetén 6,99%-ról 7,49%-ra emelte a kamatot. Az UniCredit és a MagNet Bank még nem tette közzé az aktuális havi hirdetményét. A legtöbb bank tehát még nem követte a legnagyobb pénzintézet példáját, de előbb-utóbb minden banknál kamatemelkedés várható.

Hol a legkedvezőbb most a lakáshitel?

A Bankmonitor számításai szerint 350 000 Ft-os jövedelemmel a CIB Bank, az MBH Bank és az Erste Bank kínálja jelenleg a legolcsóbb lakáshitelt. 900 000 forintos jövedelemmel a CIB Bank után az UniCredit Bank ajánlata a második legkedvezőbb, majd az MBH Bank következik.

Mire számíthat, aki lakáshitel igénylés előtt áll?

A Bankmonitor szakértői szerint érdemes lesz figyelemmel kísérni a kamatváltozásokat a következő hetekben, mivel a sorrend és a jelenleg ismert kamatok bármikor változhatnak. A bankok vélhetően 2-3 héten belül követni fogják a legnagyobb hazai bankot, és nyílni fog az árolló a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb árazási sávok között.

Milyen költségtényezőket érdemes még figyelembe venni?

A lakásvásárlás és lakáshitel igénylés költségei jelentősek lehetnek, ezeket érdemes betervezni. A legjelentősebb költség a hitel díja és járulékos költségei, mint az önerő, az értékbecslés, az ügyvédi vagy a közjegyzői díj, valamint a földhivatali ügyintézés díjai, amelyek a napokban megjelent rendelet értelmében emelkednek.