Magassági követelmények a vietnámi egyetemi felvételin

A Vietnámi Nemzeti Egyetem Menedzsment és Üzleti Iskolája bevezetett egy új felvételi követelményt, amely szerint a női jelentkezőknek legalább 1,58 méter, a férfiaknak pedig legalább 1,65 méter magasnak kell lenniük.

A Hanoiban található intézmény ezt a lépést azzal indokolta, hogy a magasság és az önbizalom, valamint a siker közötti kapcsolat annyira jelentős, hogy nem tartják megéri az alacsonyabb emberek képzését. Az egyetem célja, hogy a jövő vezetőit és kiváló menedzsereit képezze ki mind a köz-, mind a magánszektor számára.

A bejelentés után azonban nagy felháborodás keletkezett, és a helyi sajtóban megjelent cikkek hatására az oktatásügyi minisztérium is felszólította az egyetemet, hogy fontolja meg újra a felvételi követelményeket. Ennek eredményeképpen az egyetem végül három alapképzési program esetében eltörölte a magassági követelményt, így jelenleg csak a Menedzsment és biztonság szakon maradt érvényben ez a szabály. Az egyetem lehetőséget ad néhány kivételre is, de ezek pontos feltételeit nem tette közzé.

Andrea Abele-Brehm, a németországi Erlangen-Nürnberg Egyetem szociálpszichológusa szerint bár léteznek tanulmányok, amelyek alátámasztják a magasság és az önbizalom közötti kapcsolatot, ez a kapcsolat "viszonylag kicsi és nem egyértelmű".

Vietnámban a nők átlagos testmagassága 1,56 méter, a férfiaké pedig 1,68 méter a Vietnami Nemzeti Táplálkozási Intézet 2019-20-as évre vonatkozó adatai alapján.