Hazaérkezett Orbán Viktor, összeült a magyar kormány

A Karmelita kolostorban tartotta a magyar kormány a szokásos szerdai ülését, amelyen többek között az üzemanyagárak emelkedése és az EU soros elnökségével kapcsolatos kérdések kerültek terítékre.

Tuzson Bence kormányzati államtitkár a közösségi médiában osztotta meg, hogy ismét ülésezik a kormány, amelynek napirendjén számos fontos fejlemény szerepelhet, mint például az üzemanyagárak változása vagy az Európai Unió soros magyar elnökségével kapcsolatos ügyek. A június 9-i választások óta ez a második kormányülés, ahol korábban Gulyás Gergely és Vitályos Eszter is beszámoltak a kormány tevékenységéről.

Az üzemanyagárak emelkedése kiemelt téma

A kormányülés egyik fő témája az üzemanyagárak emelkedése volt. Az elmúlt hetekben jelentős mértékben nőtt a benzin és a gázolaj ára, a legfrissebb adatok szerint a benzin 2 forinttal, a gázolaj pedig 3 forinttal drágult, így a 95-ös benzin literenkénti ára 615, a gázolajé pedig 633 forint lett. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért a kormány napirendre tűzi a kérdést, és szükség esetén szabályozói lépésekkel fog beavatkozni.

EU-soros elnökség és nemzetközi kapcsolatok

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor szerda reggel fogadta Thérese Blanchet-t, az Európai Tanács főtitkárát, aki részt vett az első kormányülésen. A főtitkár és a kormány tagjai áttekintették a magyar elnökségi célkitűzéseket és az elvégzendő feladatok ütemezését. Magyarország július elsején vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek időtartama hat hónap. Az elnökség megkezdéséhez hétfőn az ukrán elnök is gratulált, Volodimir Zelenszkij reméli, hogy Magyarország hatékonyan lesz képes hirdetni a közös európai értékeket, célokat és érdekeket.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalt Alexander De Croo belga kormányfővel, ahol hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra. A találkozó után a miniszterelnök és Sulyok Tamás köztársasági elnök megtekintették a felújított brüsszeli Magyar Házat, amely az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.

Orbán Viktor kedden Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, és hangsúlyozta, hogy az EU-elnökség átvétele után az első útja Kijevbe vezetett, mivel a béke kérdése nem csak Ukrajnában, hanem egész Európában fontos. A magyar kormányfő értékelte Zelenszkij békekezdeményezéseit, és javasolta egy gyors tűzszünet lehetőségét a béketárgyalások felgyorsítása érdekében. A tárgyalásról jelentést készít az Európai Unió Tanácsának, amely alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések. Az ukrán elnök beszámolója szerint megegyeztek abban is, hogy kidolgoznak egy kétoldalú megállapodást, amely „megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket”.

Az Európai Tanács vezetője egyébként Charles Michel elnök, nem pedig Blanchet főtitkár, akinek fő feladata a Tanács munkájának segítése és a Főtitkárság irányítása, és akit a tagok közösen neveznek ki. Az elnökség központi rendezvényhelyszíne a Várkert Bazár lesz, a második helyszín a Bálna – vagyis eltérően 2011-től, most nem hagyja el a fővárost a csapat. Több mint 120 jogalkotási dossziét örökölt meg az elnökség, ennek tárgyalása több mint 50 tanácsülésen, illetve több mint 30, a Tanács és az EP közötti egyeztetésen zajlik majd. Formális (szakminiszteri) tanácsülés 37 lesz. 230 rendezvényt tartanak Magyarországon, ebből 16 az informális miniszteri ülés, és kettő a kiemelt csúcstalálkozó.