A HungaroControl a késések fő okozója az osztrák légiirányítási vezető szerint

Az osztrák vida szakszervezet légiközlekedési osztályának vezetője, Daniel Liebhart szerint a HungaroControl a felelős az európai légiközlekedési késésekért, mivel a magyar munkatársak mérgező vállalati környezetben dolgoznak.

Az RTL.hu által idézett Liebhart elmondása szerint a magyar légiforgalmi irányítók tömegesen hagyják el a céget és gyakran az országot is, ami a munkaerőhiányt és a késéseket eredményezi. Kritikája szerint a HungaroControl nem tudja biztosítani a munkaerő minimális elvárásait sem a fizetés, sem a szociális színvonal terén. Liebhart arra kérte a magyar kormányt, hogy javítsák a munkakörülményeket, mivel ez közvetlenül befolyásolja az európai légtérben bekövetkező késéseket.

A vezető szerint az európai légiforgalmi irányítók a tudásuknak megfelelően próbálnak megbirkózni a nagy forgalommal, azonban több szűk keresztmetszet is akadályozza a közlekedést, amelyek közül kiemelkedik a magyar légiirányításnál tapasztalt létszámhiány. Liebhart kiemelte, hogy a HungaroControl kiemelkedő szerepet játszik az európai járatok késésében.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az osztrák nyaralóknak is egyre gyakrabban kell késésekre számítaniuk, mivel az Ausztriából Görögországba és Törökországba vezető fő útvonal Magyarországon keresztül halad. Liebhart figyelmeztetett, hogy a késések az indulásoknál is érzékelhetőek, és a helyzet csak romlani fog.

Végezetül Liebhart szerint a magyar kormány hozzáállása a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal folytatott szociális párbeszéddel szemben negatív, és a különböző jogszabályi intézkedések miatt az elmúlt években folyamatosan romlottak a munkakörülmények Magyarországon.