Halálos motorbaleset Horvátországban, Demszky Gábor segített a túlélőn

Horvátországban, az Isztriai félszigeten történt borzalmas balesetbe futott bele Demszky Gábor, ahol egy motoros életét vesztette, de az egykori főpolgármester még tudott segíteni az autós túlélőn.

Demszky Gábor vasárnap kora este tartott hazafelé horvátországi házába, amikor a Rijekától huszonnégy kilométerre fekvő Brsec falu környékén egy friss baleset helyszínére érkezett. "Amit először megláttam, hogy kiterítve feküdt egy holttest, nagyon megrázó volt. Szegény motorost a bukósisakja sem védte meg, nem lehetett segíteni rajta, a sofőr viszont, aki abban az autóba ült, amellyel ütközött, életben maradt" - idézte fel a történteket Demszky. A helyszínre érkező helyiekkel együttműködve sikerült a sérült sofőrt ellátni és a mentők is hamar a helyszínre érkeztek.

A volt főpolgármester szerint az utak jól karbantartottak, de a merész manőverek és a nagy sebesség veszélyessé tehetik a vezetést. Demszky hozzátette, hogy a motorosok gyakran használják versenypályaként ezt a szakaszt, ami miatt már több tragédia is történt. "Néhány éve egy autóbuszba szállt bele egy motoros, akkor meghalt ő, a vétlen sofőr és annak egy utasa is" - emlékezett vissza a korábbi balesetekre. A legkisebb eső után is gyakran törmelékek kerülnek az útra, és elég egy hirtelen kormánymozdulat vagy nem megfelelő sebességválasztás, és máris megtörténik a baj.

Demszky Gábor elmondása szerint sok magyar is kockáztatja az életét ezen az útszakaszon, és ő maga is igyekszik felhívni a figyelmet a veszélyre. "Ha csak egy motoroshoz is eljut ez a történet, aki így óvatosabb lesz, az már sokat jelentene számára" - fejezte ki reményét.

A hetvenegy éves expolitikus, aki 1990 és 2010 között vezette a magyar fővárost, a zsidó mondásra hivatkozva hangsúlyozta: "aki megmenti egy ember életét, az egy egész világot ment meg" - fogalmazott Demszky Gábor. Errefelé szinte minden kanyarban található egy emléktábla, vagy ég egy mécses, ezek mind a szerencsétlenségeket jelzik. Ám mégis száguldoznak, nem foglalkoznak a veszéllyel.