Hezbollah: A libanoni harcok leállításához gázai tűzszünet kell

A Hezbollah helyettes vezetője, Náim Kászem szerint a libanoni-izraeli harcok csak akkor állnak le, ha Gázában tűzszüneti megállapodás születik. Kászem ezzel egyidejűleg figyelmeztetést is küldött Izrael felé.

A Hezbollah helyettes vezetője, Náim Kászem az AP hírügynökségnek adott interjúban beszélt a libanoni-izraeli konfliktus jelenlegi helyzetéről és a lehetséges jövőbeli fejleményekről. Kászem kijelentése szerint a Hezbollah kész leállítani a harcokat, amennyiben Gázában tűzszüneti megállapodás jön létre, és ezzel együtt a Hamász számára nyújtott katonai támogatás is megszűnne.

A helyettes vezető hangsúlyozta, hogy a libanoni-izraeli határ menti konfliktus jövője bizonytalan maradna, ha Izrael nem kötne tűzszüneti megállapodást és nem vonná ki csapatait a Gázai övezetből.

Kászem szerint Izrael még nem döntötte el, hogy széleskörű háborúba kezdjen-e a Hezbollahhal, és jelenlegi állapotában nem is lenne képes erre. "Izraelnek el kell döntenie mit akar: korlátozott háborút, teljes háborút, vagy részleges háborút" - folytatta Kászem, kiemelve, hogy Libanon válaszlépései és ellenállása nem az Izrael által kiszabott keretek és szabályok szerint fog történni. A Hezbollah vezetője figyelmeztetett, hogy ha Izrael folytatja a háborút, akkor nem tudja kontrollálni, hogy kik csatlakoznak a konfliktushoz.

Kászem említést tett arról is, hogy mivel az Egyesült Államok a Hezbollahot terrorszervezetnek tekinti, csak közvetítők útján hajlandó tárgyalni velük. A Fehér Ház Náim Kászem szerint közvetítőkön keresztül arra próbálra rávenni a libanoni szervezetet, hogy gyakoroljon nyomást a Hamászra és győzze meg a Joe Biden amerikai elnök által javasolt tűzszüneti megállapodás elfogadásáról, de a Hezbollah ezt visszautasította. Kászem hozzátette, hogy a Hamász önállóan hozza meg döntéseit, és ha valaki tárgyalni akar velük, akkor közvetlenül kellene megtennie.