UEFA vizsgálat a török játékos, Merih Demiral ünneplése miatt

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vizsgálatot indított Merih Demiral török labdarúgó ellen, aki nacionalista jelképet formázott a második gólja utáni ünneplése során a Európa-bajnokság Ausztria elleni nyolcaddöntőjében.

A keddi mérkőzés, amelyet a török csapat 2–0-ra nyert meg, az eddigi egyik legizgalmasabb összecsapásnak számított a kontinenstornán. Az UEFA szerdán jelentette be, hogy eljárást kezdeményezett Demiral ellen, mivel második góljánál olyan jelet formázott, amely az Ülkü Ocaklarihoz, más néven a Szürke Farkasokhoz köthető, ami egy török ultranacionalista szervezet.

Demiral, aki a mérkőzés embere lett, büszkén nyilatkozott a riportereknek gólöröméről, elmondva, hogy előre eltervezte az ünneplést, amely a török identitáshoz kapcsolódik. Azt is hozzátette, hogy örül, hogy megtette, és látta a stadionban embereket, akik hasonló jelet mutattak.

A játékos korábban, 2019-ben már kapott megrovást, amikor a török válogatott tagjaként katonai tisztelegést mutatott be a szíriai katonai offenzíva idején.

Nancy Faeser német belügyminiszter az X-en (korábban Twitteren) fejtette ki véleményét az esettel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a török szélsőjobboldali szimbólumoknak nincs helyük a stadionokban, és elfogadhatatlannak tartja a rasszizmusnak ezen a platformon való megjelenését. Faeser arra szólította fel az UEFA-t, hogy vizsgálja ki az esetet és fontolja meg a szankciókat.

A Szürke Farkasokat az MHP, azaz a Nacionalista Mozgalom Párt ifjúsági csoportjaként alapították, és jelenleg Recep Tayyip Erdogan elnök kormánypártjával, az Igazság és Fejlődés Pártjával állnak szövetségben. A csoportot a múltban politikai indíttatású erőszakos cselekményekkel vádolták, főként baloldali csoportok ellen.

A török kormány és a szövetség egyelőre nem reagált a történtekre. Azonban az MHP elnöke, Devlet Bahçeli, és a török ipari miniszter, Musztafa Varank, hevesen reagáltak az UEFA vizsgálatára, törökellenes összeesküvéssel vádolva az UEFA-t, és kritizálva azokat, akik a gólünnepet rasszizmusnak minősítik.

A bejelentett UEFA-vizsgálat alapja a fegyelmi szabályzatnak az a cikke, amelyik „minden politikai, ideológiai, vallási vagy faji propagandát tartalmazó magatartást” tilt a futballpályákon. Demiral gólöröméért akár a Hollandia elleni negyeddöntőtől is eltilthatják, ha az UEFA úgy dönt, hogy megsértette a szabályzatot. Franciaországban és Ausztriában, a törökök keddi ellenfelénél törvény is tiltja a farkasjel használatát, és az osztrák törvények szerint akár 4000 eurós (1,5 millió forintos) pénzbüntetés is járhat érte.

Az UEFA honlapján olvasható közlemény szerint Demiral ellen nem megfelelő viselkedés miatt indítottak vizsgálatot, egyéb tájékoztatást pedig későbbre ígérnek az ügyben. Ha az UEFA úgy dönt, hogy Demiral megsértette a szabályzatot, több lehetősége is van a szervezetnek, kiszabhat pénzbüntetést, de akár el is tilthatja a játékost. Az UEFA korábban már példát mutatott az ilyen jellegű ügyekben, például 2018-ban a svájci Shaqiri és Xhaka pénzbüntetést kaptak a FIFA-tól, miután az albán sast mutogatták a szerbek elleni vb-meccsen.

Nem Demiralé az első eset, amikor valaki ellen egy kézmozdulat miatt indít vizsgálatot az UEFA. Egy koszovói újságíró Eb-akkreditációját visszavonta a szövetség, miután kezeivel sast formálva hergelte a szerb szurkolókat, az albán Mirlind Dakut pedig azért tiltották el két meccsre, mert a szerbellenes rigmusokat skandált a szurkolókkal a horvátok elleni csoportmeccs után. Az angolok sztárja, Jude Bellingham ellen Demiralhoz hasonlóan gólöröme miatt indult vizsgálat.