Németország fegyverexportja rekordmagasságban

Az első félév adatai alapján Németország fegyverexportja minden korábbi rekordot megdönthet, jelentős növekedést mutatva az Ukrajnába, Szingapúrba, Indiába és Szaúd-Arábiába irányuló fegyverszállításokban.

Az idei év első hat hónapjában a német hadiipar kiemelkedően magas, 7,48 milliárd eurós fegyverexportot produkált, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A hadügyminisztérium által jóváhagyott külföldi fegyverszállítások összértéke tavaly 12,2 milliárd eurót tett ki, amelyet elsősorban az Ukrajnának nyújtott támogatás növekedése magyaráz. A fegyverexport mellett jelentős összegű, kettős célú eszközök exportja is megfigyelhető, amelyek összértéke 5,76 milliárd euróra rúg.

A Scholz-kormány kezdetben korlátozni kívánta a fegyverexportot, azonban az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása jelentős fordulatot hozott a német külpolitikában.

Ukrajna a német fegyverexport fő célországa

Az orosz agresszió hatására jelentősen megnőtt az Ukrajnába irányuló fegyverexport. Az idei év első félévében az export értéke már elérte a 4,88 milliárd eurót, ami meghaladja a tavalyi egész éves 4,4 milliárd eurós összeget. Az Egyesült Államok után Németország szállítja a legtöbb fegyvert Ukrajnának, a 2022. február 24-i háború kezdete óta összesen 10,2 milliárd eurós katonai segélyt nyújtva.

Ukrajnán kívül több más ország is jelentős összegekért vásárolt német fegyvereket, köztük Szingapúr, India, Szaúd-Arábia és Katar.

Szaúd-Arábia újra a német fegyverexport piacán

Szaúd-Arábia esetében a német kormány feloldotta a korábban érvényes fegyverexport tilalmat, amelyet egy szaúdi újságíró brutális meggyilkolása után vezettek be. A tilalom feloldása után a német hadügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a döntést a NATO szövetségeseivel, különösen az Egyesült Államokkal egyeztetve hozták meg.

Belpolitikai viták a fegyverexport körül

A Scholz-kormányt a koalíciós viták mellett a szélsőbaloldali Sahra Wagenknecht vezette szövetség is bírálja a fegyverexportok miatt, különösen a válságövezetekbe irányuló szállításokat illetően. A kormány a változott nemzetközi helyzetre hivatkozva védekezik, például az orosz agresszióra Ukrajnában és a Hamász izraeli terrortámadására utalva. Wagenknecht szerint a fegyverexportok növelhetik a nagyobb európai konfliktus kockázatát. A hadügyminisztérium nem szokott nyilvánosságra hozni a fegyverexport adatait, azonban a Wagenknecht vezette szövetség bírósági úton kikényszerítette azok közzétételét.