Amerikai páncéltörő rakéták a mexikói drogkartelek kezében

A mexikói drogkartelek kezébe kerültek az amerikai gyártmányú FGM 148 Javelin irányított páncéltörő rakéták, amelyeket korábban az ukrajnai konfliktusban is használtak.

Az USA Today beszámolója szerint a Javelinek használata a mexikói kartelek és a kormány közötti fegyverkezési verseny újabb szakaszát jelenti. El Flaco, egy mexikói zsoldos és David Saucedo biztonsági szakértő megerősítették, hogy a kartelek már képzik is tagjaikat a fegyverrendszer használatára. A kartelek korábban gépágyúkat, bombázódrónokat és aknákat is bevetettek a hatóságok ellen. Saucedo szerint a Javelinek a kartelek titkos fegyverei közé tartoznak, és használatukra akkor kerül sor, ha szükség van rájuk.

Az amerikai kormány azonban cáfolja, hogy a drogkartelek hozzájuthattak volna a rakétaindítókhoz. Az USA Today megjegyzi, hogy Washington nyomon követési rendszere nem tökéletes, hiszen például az iraki háború alatt 35 Javelin-rakéta veszett el, amelyek egy része később az Iszlám Állam kezében bukkant fel.

A Javelin rakéták az ukrajnai konfliktusban már bebizonyították hatékonyságukat, ahol orosz páncélosok tucatjait semmisítették meg. Ezek a felülről támadó irányított rakétarendszerek képesek alacsonyan repülő helikopterek ellen is. Az USA Today cikke nem állítja, hogy közvetlen összefüggés lenne az Ukrajnában használt és a mexikói kartelek által felhasznált Javelin rakéták között, annak ellenére, hogy több tucatnyi Javelin került orosz kézbe, és Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég bejelentette, nehézfegyvereket fognak szállítani Amerika ellenségeinek.