Ukrajnában meghiúsított fegyveres hatalomátvételi kísérlet

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzSzU) tájékoztatása szerint sikerült megakadályozniuk egy olyan csoport tevékenységét, amelynek célja az volt, hogy hatalomátvételi kísérletet hajtsanak végre Ukrajnában.

A SzSzU szerint a csoport egy olyan civil vezetésével készült fel, aki már 2015 óta ismert volt az ukránellenes tevékenységéről. Terveik között szerepelt egy "vecse" megrendezése, amelynek keretében a jelenlegi katonai és politikai vezetőket kívánták eltávolítani hatalmukból. A "vecse" a korai szláv történelemben a népgyűlés fogalmát jelölte, és ezt az álcát használták volna fel a hatalomátvételhez. A csoport a zavargások szítását is tervezte, és a parlament épületének elfoglalását követték volna el.

A SzSzU jelentése szerint a csoport békés tüntetést szervezett volna a "vecse" álcája alatt, de a résztvevők többségét nem tájékoztatták volna a találkozó valódi céljáról. A résztvevők nagy része így nem is volt tisztában a gyűlés valódi szándékaival, és nem sejtették, hogy provokáció részesei lesznek. A bűnözők célja az volt, hogy a hazai és külföldi médiaforrásokon keresztül terjesszenek híreket a kijevi zavargásokról, ezzel destabilizálva Ukrajna társadalmi és politikai helyzetét az Orosz Föderáció javára.

A hatóságok felfedték, hogy a kijevi sejten kívül más városokban is működtek a szervezet által irányított csoportok. Ezek a csoportok általában valamilyen hírvivő alkalmazásokon keresztül kommunikáltak, és személyes találkozók során háromfős megbeszéléseket tartottak. Az államvédelmi szervek alaposan dokumentálták a csoport tevékenységét, és a házkutatások során további bizonyítékokat is találtak: lefoglaltak fegyvereket, mobiltelefonokat és különböző terveket tartalmazó dokumentumokat. Az érintetteket előzetes letartóztatásba helyezték, és amennyiben beigazolódik bűnösségük, akár 10 év börtönre is ítélhetik őket.

Az amerikai The Wall Street Journal elemzése szerint azonban Ukrajna véres nyárra számíthat, ahol a harcok jelenlegi állásából kiindulva nagy áldozatokra és kevés területi változásra kell készülni. A nyugati fegyverek segítségével az ukránok célja a védelmi állások megtartása, miközben az oroszok extrém sok erőforrást pazarolnak minden egyes területi nyereségért. A frontvonal statikussága miatt mindkét fél mélységi támadásokkal igyekszik taktikai előnyt szerezni, az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát rombolják, míg az ukránok az utánpótlási útvonalakat és a logisztikai központokat támadják. A harkivi orosz offenzíva kezdeti gyors előrenyomulása után kifulladt, és bár Moszkva ütközőzóna létrehozásáról beszélt, a helyzet megváltozott, amikor Washington engedélyezte az ukránoknak, hogy több fegyverét is bevetse közvetlenül orosz területek ellen. Az ukránok jól felkészültek hírszerzési képességeikkel, és azonnal észlelik az ellenséges csapatok mozgását, bár a létszámhiány jelentős kihívást jelent számukra. Az idei nyár így a védekezésről és a pozíciók tartásáról fog szólni az ukránok számára.